Hyppää sisältöön

Voivatko henkiset tekijät, esim. stressi ja ahdistus, aiheuttaa lähes sydäninfarktin kaltaisia kovia ja puristavia rintakipuja, jotka säteilevät yläkroppaan? Kivulle ei ole löytynyt sydänperäistä syytä, siksi kysyn. Kivun aikana olen lähes toimintakyvytön, kesto jopa tunteja. Joskus alkaa rasituksessa, joskus levossa. Erittäin häiritsevää kipua, joka pelottaa minua suuresti. Eli voiko henkiset oireet matkia fyysisiä oireita? Voiko ahdistus matkia sydänkohtauksen oireita?

Lisäksi, voiko rytmihäiriöt johtua myös henkisistä tekijöistä? Häiriöt on todettu ekg:llä, mutta niille ei ole löytynyt selitystä.

16/01/2016

Kysyy nainen 21 vuotta

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 18.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Rintakivuille on monia syitä, yhtenä ryhmänä psyykkiset syyt. Aiheesta on kirjoitettu Terveyskirjaston artikkelissa Elimellisoireiset psykiatriset häiriöt ja sen sisältämissä linkeissä. Äkillinen, voimakas psyykkinen stressi (esimerkiksi tieto lähiomaisen kuolemasta tai omasta vakavasta sairaudesta) voi myös laukaista sydäninfarktia muistuttavan takotsubo-oireyhtymän. Kysyjän kohdalla kyse ei kuitenkaan näytä olevan tästä, vaan pitkäaikaisemmasta vaivasta.

Mikä tahansa stressi lisää verenkierrossa stressihormonien, muun muassa adrenaliinin määrää. Nämä voivat lisätä rytmihäiröitä tai herkistää niistä johtuville tuntemuksile.

18/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset