Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Huoli leventyvästä aorttasuonesta

Hei. Olen 28-vuotias, 95kg/187cm, lihaksikas, urheileva (kehonrakennus) ja terveellisiä elämäntapoja noudattava mies. Olen kärsinyt jo pitkään lisälyöntisyydestä ja etenkin urheillessa palautumisvaiheessa saan jonkin verran lisälyöntejä ja tykytyskohtauksia. Näiden vuoksi hakeuduin tutkimuksiin vuoden 2018 lopulla ja minulta otettiin 24h holter sekä ultraääni. Holterissa normaalilöydös, mutta kysymykseni liittyykin ultraäänitutkimuksen sivulöydökseen, jossa aortassa sinus valsalva tasolla aortan leveydeksi on saatu 40-41mm. Aortan tyvi on 39mm. Olin myös sydämen ulrtaäänessä vuonna 2010 jolloin aortan tyvi on ollut 38mm ja tuo sinus valsalva (ilmeisesti puhutaan nousevasta aortasta) on ollut n. 34mm. Minulla on tulossa kontrollikäynti vuoden 2019 lopulla, mutta en saa millään mielestäni tätä asiaa. Ihmettelen siis tuota n.6mm muutosta 8vuoden sisään. Minulla ei ole todettu marfanin-syndroomaa taikka mitään muuta mikä aiheuttaa tuon laajentumisen. Voiko vuonna 2012 aloittamani tavoitteellinen kuntosaliharrastus kehittää sydäntä normaalin rajoissa siten, että nuo muutokset olisivat sillä selitettävissä? Vai onko odotettavissa leikkausta tulevaisuudessa ja pitääkö kuntosaliharrastus laittaa telakalle? Olen urheillut kyllä koko nuoruuteni aerobisia lajeja, mutta kuntosali on tullut vasta myöhemmin mukaan. Laitan vielä alle kardiologin lausunnon:

Yleistila on hyvä. Verenpaine 124/78. Sydän auskultoiden säännöllinen noin 80/min, sivuääniä en erota. Kliinisesti kompensaatiossa, kaulavenat normaalit. Ei turvotuksia. Lihaksikas. 96 kg/187cm.Toimenpiteet
XF640 Sydämen ultraäänitutkimus
Oikea kammio normaalikokoinen, pitkittäissupistuvuus on hyvä, TAPSE 29 mm. Vasen kammio normaalikokoinen, supistelee symmetrisesti ja hyvin. Poikkimitta 57/37 mm, EF 63 %. Septum 9 – 10 ja takaseinä 9 mm. Mitraaliläppävirtauksesta E-aalto 1 m/s, A-aalto 0.7, kudos-Dopplerilla E/lateraalinen E’. Eteiset normaalit. Aortantyvi 39 mm, heti läppätason jälkeen sinus Valsalva -tasolla aortta leveimmillään 40 – 41 mm, mutta jo senttimetrin jälkeen kapenee ja nouseva aortta jo 34 mm, normaali. Pulmonaaliarteria normaali. Aorttaläppä kolmikuspinen, avautuu hyvin, ei vuotoa. Normaalirakenteinen mitraaliläppä, missä vähäinen, lähinnä fysiologinen vuototupsahdus. Normaali, vähäinen trikuspidaaliläppävuoto, mistä arvioituna pienen verenkierron systolinen paine normaali. Pulmonaaliarteria normaali. Perikardiumtila normaali. Alacava varioi hengityksen tahdissa hyvin.

Lepo-EKG:ssa normaali löydös, sinusrytmi 55/min. ProBNP alle 50.Suunnitelma
UKG-tutkimuksessa aortta läppätason jälkeen 40 – 41 mm, muutoin sydän rakenteellisesti täysin normaali, läpät terveet. V. 2010 aortan tyven leveydeksi saatu 38mm, eli ei merkittävää muutosta siihen. Nyt ei kammiolisälyöntejä Holter-nauhoituksessa kiinni saatu, tulos tarkistettu. Levossa ilmenevät kammiolisälyönnit ovat luonteeltaan hyvänlaatuisia ja niiden suhteen ei toimenpiteitä, potilaalla on ollut Propral 10mg tarvittavana ja tätä voi kokeilla, mikäli kokee ne kovin häiritseviksi. Tärkeintä tässä on hyvä verenpainetaso ja se onkin vastaanotolla täysin normaali. Kuntosalilla voi entiseen tapaan käydä, mutta kilpaurheilua tai sen tasoista harjoittelemista ei suositella tässä vaiheessa. UKG-kontrolli täällä vuoden kuluttua, edeltä EKG ja proBNP. Tuolloin nähdään onko nousevassa aortassa mitään muutosta ja vaatiiko enää jatkoseurantaa.Diagnoosi
I71.2 Dilatatio aortae ascendentis levis
Pysyvyys: Määräaikainen

10/03/2019

Samvais

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.3.2019

Aorttasuoni on sydämestä lähtevä suuri valtimo. Sydämen ultraäänitutkimuksessa mitataan aortan tyviosan leveys. Yleensä mitataan rutiininomaisesti vain yhdestä kohdasta, eli tekstissä mainitusta ”sinus valsalva” -tasosta, joka on noin 1 cm aortan lähtökohdan yläpuolella. Siinä kohtaa aortta on aina vähän pulleampi eli leveämpi kuin aivan lähtökohdassaan tai ylempää. Tässäkin tapauksessa kardiologi on maininnut aortan olevan leveimmän kohdan jälkeen ylempänä kapeampi.

Tuloksena mainittu 41 mm on kysyjän kokoiselle miehelle täysin normaali tulos. Myös sydämen lokerot ovat kookkaalla miehellä vähän suurempia kuin pienellä naisella.

Huoli on syntynyt siitä, että mittaustulos on vähän enemmän kuin edellisessä tutkimuksessa. Tekstissä sanotaan, että kahdeksan vuotta sitten tehdyssä tutkuimuksessa vastaava mitta sinus valsalva -tasossa olisi ollut vain 34 mm. Epäilen tätä suuresti. On todennäköistä, että tekstissä mainittu 38 mm oli sinus valsalvan mitta ja ylempää aortta oli 34 mm. Jos aiempaan tekstiin ei ole tullut kirjoitusvirhettä eli numerot menneet väärin päin, niin sitten kyseessä saattaa olla mittausvirhe. Ultraäänitutkimukseen liittyy nimittäin useita virheiden mahdollisuuksia. Näillä tiedoin en olisi huolissani tuoreen, perusteellisen tutkimuksen tuloksista. Tunnetaan tilanne, jossa synnynnäisesti kaksiosaiseen (bikuspiseen) aorttaläppään liittyy myös aortan leventyminen. Kysyjän aorttaläppä on kuitenkin mainittu täysin normaaliksi eli kolmekuspiseksi.

22/03/2019

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi