Hyppää sisältöön

Nuoren sydänkohtauksen mahdollisuus mietityttää. Uutisissa aina välillä törmää siihen, että parikymppisiä kuolee sydänkohtauksiin. Hiljattain myös kaverini kumppani sai sydänkohtauksen 25v iässä. Mikä sydänkohtausten taustalla on? Voiko parikymppisillä olla verisuonitukoksia sydämessä, jos merkittävää perinnöllistä alttiutta ei ole?

Itse olen 22v nainen ja olen kärsinyt tukahduttavasta vasemmanpuoleisesta rintakivusta noin vuoden ajan. Kipu tulee kohtauksittain, joskus myös lisälyöntisyyttä samaan aikaan. Sydäkohtauksen mahdollisuus mietityttää ja huolettaa. Lääkärissä olen käynyt kivun yllättäessä muutamaan otteeseen ja ekg ja sydänultra on otettu, normaalit tulokset molemmista. Miten helposti tämän ikäinen pääsee esim. varjoainekuvaukseen?

15/07/2016

S.O.S

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

”Sydänkohtaus” on kovin epämääräinen sana. Joskus maallikot käyttävät sitä sydäninfarktin synonyyminä. Periaatteessa se voi tarkoittaa mitä tahansa äkillistä sydäntapahtumaa. Nuoren ihmisen äkillisen sydänkuoleman taustalla on useimmiten toteamatta jäänyt perinnöllinen rytmihäiriö- tai sydänlihassairaus tai viruksen aiheuttama sydänlihastulehdus. Sepelvaltimoiden synnynnäiset rakennepoikkeavuudet ovat mahdollisia, mutta harvinaisia.

Nuoren ihmisen rintakivut ovat useimmiten muita kuin sydänperäisiä. Kysyjää on jo huolellisesti tutkittu ja sydänperäiset syyt ilmeisen varmasti suljettu pois. Mistään akuutista vaivastahan ei ole kyse oireiden jatkuttua jo vuoden. Varjoainekuvaukseen ei näytä olevan aihetta.

 

17/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset