Hyppää sisältöön

Olen kärsinyt jonkin aikaa väsymyksestä, rintakivuista ja rytmihäiriöistä. Mitattiin kalium, joka oli 3.1. Sanottiin, että on vähän matala, mutta ei selitä oireita. Luin kuitenkin, että kaliumarvo ei saisi olla noin matala. Miten on? Syön monipuolisesti ja terveellisesti, olen perusterve, en käytä lääkkeitä yms. Ikää 28-vuotta. Mistä matala kalium voi johtua ja voiko se selittää oireeni? Kannattaako hankkiutua uudelleen lääkäriin? Miten arvoa voi itse korottaa?

27/02/2016

Yasmine

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.2.2016
Päivitetty 4.6.2018

Plasman kaliumpitoisuuden viitearvo on aikuisilla 3,3–4,9 mmol/l. Tämä, kuten muidenkin kokeiden viitearvot, kattaa 95 % terveistä, joten osalla heistä lievästi poikkeava arvo voi olla ”normaali”. Lisäksi yksittäinen arvo voi jostain tilapäisestä syystä olla poikkeava, jolloin se on uusintamittauksessa ”oikeastikin” normaali. Tilapäinen syy voi olla oksentelu tai ripuli, tai sitten varsinaista syytä ei ole todettavissa. Jos kaliumarvo on pysyvästi matala, syynä voi olla esimerkiksi häiriö suolahormonien tasapainossa, mikä onneksi on erittäin harvinaista. Kohonnut verenpaine olisi lisäviite todellisesta häiriöstä. Vaikuttaa siltä, että tutkimukset käynnistäneiden oireiden syy on edelleen epäselvä, mutta tutkinut lääkäri on ehkä pitänyt niitä ”toiminnallisina” eli ei sairauden aiheuttamina.

Varmaankin on syytä vähintään kontrolloida kaliumarvo ja pysähtyä sitten miettimään jatkoa, jos arvo edelleen on poikkeava.

29/02/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi