Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / Kohonnut verenpaine ja matala kalium

Olen aloittanut amlodipin actavis -verenpainelääkityksen, aluksi 10 mg/vrk ja nyt 5mg/vrk.

Minulla on ollut tosi vaikea ja sairas olo jonkin aikaa. Mittasin verenpaineeni ajankuluksi kun en enää voinut olla pystyssä.
Minulle tyypilliset lukemat ovat maks 110/70 ja syke korkeahko 70 tai yli. Tämän vuoksi ei ole tullut mieleeni, että voimattomuus ja uupuminen sekä vaikea huimas voisivat johtua noista paineista.

Verenpaine huiteli yli 170/150 lukemissa ja pulssini oli 35. Paineet ja pulssi pysyivät suht näissä lukemissa kunnes tämä lääkitys aloitettiin. Jännitykseen määrättyjä beettasalpaajia popsin reilusti yli määrätyn annoksen itselääkityksenä, joka laskikin noita paineita ja nosti pulssia. Molempia siis vähän paineet propraalin kanssa alkaen 145/95 ja yli sekä pulssi 40-50.

Verikokeiden perusteella minulle todettiin vaikea hypokalemia ja kaliumia tiputettiin päivystysosastolla suoneen.
Osastolta minut uloskirjattiin tiputuksen jälkeen, mutta mitään jatkotoimia ei sieltä annettu.
Mikä voi aiheuttaa noin matalan sykkeen ja korkean verenpaineen sekä hypokaliumin?

Muissakin veriarvoissa oli poikkeamia yli tai alle viiterajojen, mutta minua hoitaneita ei kiinnostanut kuin saada kalium tiputetuksi ja läksiäiseksi annettiin verenpainelääke. Voiko mun sydänmessä olla oikeasti joku pielessä? Välillä kiristää tosta rinnan sudulta ja tuntuu kuin se kiristys säteyttäisi, mutta se menee ohi. En osaa kuvailla tai kohdentaa sitä suoraan sydämestä johtuvaksi. Ekg:ssä ei todettu kuitenkaan mitään. Minulla ei ole kokemusta miltä tuntuu kipu sydänmessä tai puristus, miten se eroaa esim: kehkoissa olevasta puristuksesta tai vatsahaavan kivusta.
Oireisiin kuuluu myös tunne että olen hapeton. Käyn juomassa ilmaa. Välillä tuntuu, ettei ilma riitä, ettei se mene ”perille”. Eikä tämä hapettomuus ole sellaista kehkoputkien ahtautta, vaan happi ei riitä -hapettomuutta.
Sokeriarvot myös heittelee: paastoverensokeri toistuvasti vähän yli viiterajojen. Kerran ollut yli 7, muuten n. 6.2-6.8. Kolesteroli on vähän koholla. Se on ollut jo kauan. Ei kokonaista yksikköä. Arvona 0.6 yli viiterajan, muistaakseni.

Olen menossa yksityiselle tutkimuksiin, kun tuntuu ettei julkiselta nyt tule apua. Siksi toivoisin että saisin jotain suuntaa, kannattaako ylipäätään lähteä maksamaan taivaita tyhjästä. Huolestunut kuitenkin olen.

Olen keski-ikäinen nainen, pituuteni on 160 cm ja paino n. 50kg. Olen aina painanut vähän. Eli ylipainosta ei mun kohdalla ole kyse.

24/10/2016

Veretön

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Tutkimisen aihetta varmasti on. Ottaisin lähtökohdaksi kohonneen verenpaineen ja matalan kaliumarvon. Tällaisen löydöksen tulee aina johtaa jatkotutkimuksiin. Kyseessä voi olla häiriö suolahormonin (aldosteroni) tuotannossa tai kortisolin aineenvaihdunnassa. Viimeksi mainittuun sopisivat myös kohonneet verensokeriarvot. Tutkimalla asiat selviävät.

26/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi