Hyppää sisältöön

Olen 72v. nainen , sepelvaltimotauti, kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Verenpainetauti ollut n. 20v. Monia lääkkeitä on kokeiltu, usein haittavaikutuksia kuten yskää, nilkkojen turpoamista ym. Nyt lääkkeenä Carvedilol 25mg kahdesti, Losatrix 25mg kahdesti, Zanidip 10mg kahdesti ja Furesis 20mg yhdesti. RR on n.160-170/85-90 mmHg. Pitäisikö tutkia mistä verenpainetauti johtuu ? Aamulääkkeet otan klo 6, iltalääkkeet klo 15 koska verenpaine on jo silloin kohonnut. Lääkkeenoton jälkeen pari-kolme tuntia menee esim. 115/68 mmHg, mutta pysyy alhaalla vain n. 4 tuntia.

21/11/2020

mitäteen !

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2020

Valtaosalla ihmisistä verenpaine nousee iän myötä. Vain noin 1-5%:ssa verenpainepotilaista taustalla on jokin parannettavissa oleva syy kuten munuaisiin verta vievän valtimon kaventuma tai hyperaldosteronismi. Näissä tapauksissa potilas on yleensä nuori (alle 30 v).

Kysyjällä on käytössä jo monia verenpainelääkkeitä. Vaikuttaa siltä, että paine on vähän liiankin alhainen pian lääkkeiden ottamisen jälkeen, mutta liian korkea kun lääkevaikutus alkaa vähentyä.

Tällaisessa tapauksessa kannattaa aivan ensiksi kiinnittää huomiota elintapatekijöihin. Jos on ylipainoa, pitäisi yrittää pudottaa painoa. Jo muutamalla kilolla on merkitystä. Suolan käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, eikä mustia makeisia kuten lakritsia ja salmiakkia saisi nautiskella. Myös alkoholin käyttö kannattaa vähentää minimiin. Liikunta auttaa aina, eli jos vain mahdollista sitä kannattaa lisätä.

Lisäksi voisi yrittää säätää vielä lääkkeiden ottoaikoja. Jos paine nousee päivällä, voi Losatrixin tai Zanidipin annostuksen muuttaa kerralla otettavaksi ja siirtää otto lounasaikaan.

Jos näilläkään toimilla ei saada hyviä tuloksia aikaiseksi, löytyy lääkelaukusta vielä joitain valttikortteja kuten spironolaktoni-niminen lääke, joka usein tuo hyvän tuloksen.

26/11/2020

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset