Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kysymyksiä Omakannasta

Olen joutunut useamman kerran kysymään terveyskeskuksesta, miksi esim. laboratoriokokeiden tuloksia ja / tai lääkärinlausuntoja ei ole merkitty Omakantaan. Eikö järjestelmän pitäisi olla sellainen, että kyseiset tiedot menevät sinne ilman eri pyyntöjä?

Olen kuullut myös tapauksista, joissa lääkäri ilmoittaa suoraan oman vastahakoisuutensa Kanta.fi:tä kohtaan.

01/11/2018

Miksi näin?

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.11.2018

Laboratoriokokeiden tulokset ja röntgenkuvauksien lausunnot menevät kaikki Omakantaan. Tulokset eivät kuitenkaan tule sinne näkyviin välittömästi, kun ne ovat valmiit, vaan niiden ilmaantumista on yleensä ”viivästetty”. Yleinen viivästysaika on esimerkiksi kaksi viikkoa. Tämä on tehty potilaiden suojelemiseksi. On nimittäin monia tutkimuksia ja tutkittavia asioita, joiden soisi päätyvän ensin tutkimuksen määränneen lääkärin luettavaksi ja potilaalle kerrottavaksi mieluummin, kuin että potilas lukee tuloksen yksin kotona pääsemättä keskustelemaan siitä lääkärin kanssa. Tyypillinen tilanne on esimerkiksi kuvauksessa näkyvä syöpäkasvain. Kokemuksen mukaan syövän diagnoosi on parempi kuulla ammattilaiselta kasvotusten kuin itse yksin lausunnosta lukien.

On valitettavaa, että on kokemuksia, joissa Kanta-arkistoa on kritisoitu negatiiviseen sävyyn. On totta, että palvelu on ammattilaiselle vähän kömpelö käyttää ja moni soisi, että käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa. Niin pitkään kun Suomessa on käytössä lukuisia erilaisia potilastietojärjestelmiä, joita sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat valinneet itsenäisesti, Kanta-arkisto on ainoa paikka josta voi löytää tietoa jota on tallennettu muualla kuin omassa toimiyksikössä.

09/11/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi