Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Naprokseeni, Argiini ja erektiolääkitys?

Olen mielestäni keskimääräistä hyväkuntoisempi vielä kolmen pallolaajennuksen jälkeen ja käyn noin neljä kertaa viikossa kuntosalissa. Joudun kuitenkin reuman takia käyttämään 2-3 kertaa viikossa tulehduskipulääkitystä Arcoxia 30-90mg ja Meloxikaamia 15mg, vaikka kardiologit eivät näitä suosittele. Muilla kipulääkkeillä en saavuta samaa tehoa ja ilman lääkitystä mm. yöunikin häiriintyy. Netitietojen mukaan Naprokseeni olisi muita tulehduskipulääkkeitä vähemmän haitallista sydänpotilaalle. Pitääkö tämä paikkansa? Työterveyslääkäri ei osannut vastata tähän kysymykseen. Olen käyttänyt myös Argiinia jauheena, yleensä ennen ja jälkeen kuntosalitreenien. Voiko tästä aiheutua jotain haittaa muun lääkityksen ohella? Muu sydänlääkitys mm. pitkävaikutteinen Nitro 10-25mg ja sydänaspiriini 100mg sekä kolestroli lääkitys. En käytä enää Plavixia. Onko erektiolääkityksen käytölle Plavixin lopetuksen jälkeen mitään esteitä?

12/08/2015

VM1949

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tulehduskipulääkkeitä pidetään sydänpotilaille ongelmallisia, koska ne muiden vaikutusten ohella estävät verisuonia laajentavan prostasykliinin muodostumista ja saattavat vaikuttaa veren hyytyvyyttä lisäävästi.

Arcoxian (etorikoksibi) osalta tuoteseloste mainitsee verisuonisairauden suorastaan vasta-aiheeksi ja toteaa: ”Koska etorikoksibiin liittyvät sydän- ja verisuoniriskit saattavat suurentua, kun annosta suurennetaan tai altistuminen pitenee, hoidon tulee kestää mahdollisimman lyhyen aikaa ja hoidossa on käytettävä pienintä tehokasta vuorokausiannosta. — Etorikoksibia tulee käyttää vasta perusteellisen harkinnan jälkeen potilaille, joilla on merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumien riskitekijöitä…”

Meloksikaamin tuoteseloste on vähemmän jyrkkä: ”…tulehduskipulääkkeiden käyttöön (erityisesti suuria annoksia käytettäessä) voi liittyä hieman kohonnut valtimotukosten (kuten sydäninfarktin tai aivohalvauksen) riski. — Meloksikaamia on määrättävä vain tarkoin harkiten potilaille, jotka sairastavat hoitamatonta/vaikeahoitoista verenpainetautia, diagnosoitua iskeemistä sydänsairautta, ääreisverenkierron ja/tai aivoverenkierron häiriöitä.”

Onko naprokseeni muita tulehduskipulääkkeitä turvallisempi, on kiistanalaista. Jotkin tutkimuskoosteet ovat antaneet tällaisesta viitteitä, mutta suoria vertaluja ei valmisteiden välillä ei ole tehty. On mahdollista, että tutkimuksissa naprokseenia on käytetty vähemmän tehokkaina annoksina kuin niitä lääkkeitä, joiden riskiä lisäävä vaikutus on tullut tutkimuksissa esiin.

Päälinja reuman hoidossa nykyään on, että tulee käyttää tehokkaasti niin sanotuja taudinkulkuun vaikuttavia (disease-modifying) lääkkeitä kuten metotreksaattia ja biologisia lääkkeitä, jotta tulehdus saadaan rauhoitumaan ja kipulääkkeiden tarve poistuu tai minimoidaan. Tulehduksen tehokas hoito mainituilla lääkkeillä saattaa jopa parantaa verisuonisairauden ennustetta, koska tulehdustila on rasitus nyös verisuonille.

Erektiolääkkeitä ei voi käyttää niin kauan kuin nitrovalmisteita on käytössä. Pitkävaikutteiset nitrovalmisteet voidaan oireettomilta henkilöiltä lopettaa, niitä ei tarvitse käyttää varmuuden vuoksi. L-arginiinilla on nitron kaltaisia vaikutuksia, joten sen käyttö erektiolääkkeen kanssa on vähintään kyseenalaista. Mitään tutkittua hyötyä L-arginiinista ei ole, vaan sen markkinointi perustuu puhtaasti teoreettisiin näkökohtiin.

17/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi