Hyppää sisältöön

Saan useita kertoja päivässä kohtauksittaista rintakipua, johon liittyy voimakas väsymys, huonovointisuus ja heikotus. Kohtauksia tulee paljon aamulla ja aamupäivällä, iltapäivällä ja illalla jonkin verran. Kipua voisi sanoa lamauttavaksi, yltyy rasituksessa ja jännityksessä, mutta on myös levossa. Kipu kuitenkin vaihtelee päivittäin: joskus todella kovaa, joskus lähes olematonta. Kohtaukset häiritsevät opiskeluani yliopistossa, koska opetusta on usein aamupäiväisin. Olen myös paljon normaalia väsyneempi, vaikka nukun samoin kuin aiemminkin.

Olen käynyt viime syksynä sydämen ultraäänessä oirekuvan ollessa hieman erilainen. Tulos oli normaali. Olisiko aihetta käydä uudemman kerran, kun tilanne on nyt pahempi? Ekg lievän kivun aikaan normaali. Lisälyöntitaipumusta on, mutta ei selitä kohtauksia, koska silloin niitä ei usein ole. Lisälyöntisyys todettu myös viime syksynä holterilla, kun niitä oli enemmän. Nyt tilanne on kuitenkin täysin eri kuin syksyllä.

Mitä tässä tulisi nyt tehdä? Elämäni on hyvin rajoittunutta oireiden takia ja opiskelu kärsii. Terveyskeskuksessa asiaan ei oikein osata sanoa juuta eikä jaata, vaikka siellä on tullut viime aikoina käytyä. Sydäntaudithan tässä ovat nyt päälimmäisenä mielessä, koska oireet tuntuvat pahimmillaan sydänkohtaukselta. Ikää on kuitenkin vasta 22. Onko esim. harvinaisemman sydänsairauden mahdollisuutta? Mitä tutkimuksia kannattaisi pyytää/uusia?

18/01/2016

Peloissaan

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kyse näyttää siis olevan ensisijaisesti rintakivusta. On vaikea sanoa, ovatko muut mainitut oireet itsenäinen osa kokonaisuutta vai ainoastaan seurausta (mistä hyvänsä) kivusta. On ymmärrettävää, että kiusallinen vaiva tuo mieleen vakavien syiden mahdollisuuden, ja toki vakavien syiden etsimisestä (tai poissulkemisesta, toivottavasti) on lähdettävä liikkeelle. Mitään viitettä sydäntaudin suuntaan ei kuitenkaan ole ilmennyt, vaikka aika lailla on tutkittu. Ultraäänitutkimuksen uusiminen tuskin hyödyttää. Tavalliset vaivat ovat kuitenkin tavallisia, joten ehkä kannattaisi kiinnittää huomiota iän perusteella todennäköisimpiin vaihtoehtoihin eli tuki- ja liikuntaelinongelmiin.

19/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi