Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Pelottava QT-aika

Hei! Olen 21 vuotias nuori, taustalla paniikkihäiriö sekä ocd. Molemmat liittyy pitkälti pelkoon vakavista sairauksista, eritoten sairauskohtauksista ja äkkikuolemasta.

Itselleni teetettiin sukuvikojen takia laajat sydäntutkimukset (lepo ekg, holter,ultra) jossa kaikki oli kaiketi ok vaikkakin eteislisälyöntien määrä karmii itseä (2600vrk) . Kardiologi sanoi että nämä on harmittomia, mutta pelkään flimmeriä näiden vuoksi.

Suurimmaksi huolenaiheeksi itsellä on syntynyt QT -ajan pidentyminen lääkkeiden takia, itsellä on käytössä escitalopram 20mg, anxilon sekä olanzapin 2.5mg 1-3 krt vrk tarvittaessa(psykoosi lääke ahdistukseen epäilyttää itseä myöskin)

Ainakin escitalopramin ja olanzapinin haittavaikutuksissa on ollut maininta QT ajan pidentymisestä.

Viimeisin sydänfilmi on otettu marraskuun alussa kun toisen koronarokotteen jälkeen tuli rintakipuja, tällöin ilmeisesti kaikki oli ok. sen tarkemmin en filmistä tietoa saanut. Tällöin itsellä oli vielä käytössä opamox eikä olanzapin.

Olen pyytänyt kontrolli EKG:tä, mutta vastakaiku on ollut melkoisen vähättelevää, ehkä ihan syystäkin mutta pelkoni on vahva ja omasta mielestä ihan asiallinenkin kun käytössä on kuitenkin pitkäaikaislääkitys.

En tiedä osaatteko vastata ns riskien mahdollisuudesta QT-ajan pidentymisen suhteen kun sekin on varmasti osittain yksilöllistä.

Viimeisin sydänfilmi jonka tietoihin pääsen käsiksi on elokuun alusta jolloin qt/qtc oli 388/397 ms.

31/12/2021

PitkäQtAikaPelottaa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.1.2022

EKG:stä  mitattava QT-aika mittaa sydämen sähköistä palautumisaikaa. Se vaihtelee sykkeen mukaan, eli sykkeen noustessa QT-aika lyhenee. EKG:n automaattinen analytiikka mittaa itse QT-ajan ja suhteuttaa sen myös mittauksen aikaiseen sykkeeseen. Tämä ilmoitetaan QTc-aikana. Automaattimittaus on aika luotettava erityisesti jos syke on tutkimuksen aikana noin 60-80/min. Muissa tapauksissa (matalammilla ja korkeammilla sykkeillä) laskettu QTc-aika on usein yliarvioitu. Kardiologi mittaa QT-ajan myös itse. Lisäksi ammattilainen silmäilee muitakin sähköisen palautumisvaiheen tapahtumia, kuten itse T-aaltoa.

QT-aika voi pidentyä perinnöllisestä tai hankinnallisesta syystä. Sydämesi on tutkittu hyvin, ja viitteet periytyvästä pitkästä QT-oireyhtymästä olisi havaittu aiemmissa EKG-näytteissä ja erityisesti Holter-tutkimuksessa.

Hankinnaisen pidentyneen QT-ajan aiheuttaa yleensä jokin lääkeaine. Aiemmin, vielä 1990-luvulla eräät lääkkeet, kuten allergialääke terfenadiini, aiheuttivatkin yllättäviä vakavia rytmihäiriöitä tämän ilmiön vuoksi. Nämä tapaukset ovat kuitenkin huomattavasti vähentyneet, kun ilmiön taustoja on ymmärretty paremmin ja lääkkeet tutkitaan nykyisin huolellisesti QT-ajan pidentymisen suhteen.

Mainitsemasi lääkkeet saattavat pidentää QT-aikaa hivenen, mutta ei yleensä haitallista määrää.

Tekstissä kertomasi QT- ja QTc -ajat ovat täysin normaalit, sillä miehillä QTc:n yläraja on 440 ms ja naisilla 460 ms. Haitallisia rytmihäiriöitä voi ilmetä, jos QTc ylittää 500 ms.

14/01/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi