Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Pikkurilli puutuu

Olen 70 v hoikka, liikuntaa päivittäin harrastava nainen. Viimeisen 1/2 vuoden aikana aamulla tai aamuöllä herätessäni ohimennen olen havainnut, että oikean käteni, etenkin pikkurilli on puuduksissa. ” Räpyttelen” sitä muutaman kerran ja jatkan unia. Tunnottomuus häviää. Koskaan valveilla ollessa ei ole mitään vaivoja. Kysymys kuuluu, mihin tutkimuksiin pitäisi hakeutua? 6 v sitten minulla todettiin sepelvaltimotauti. Mainittiin ,että suonissa kalkkeutumaa n.90% enemmän kuin ikäisilläni. Tehtiin 2 pallolaajennusta vuoden välein. Sen jälkeen ei ole tutkittu.
En harrasta mitään käsitöitä tms, mikä aiheuttaisi hermopinnettä tai vastaavaa. Kävelen ja teen lihaskuntojumppia. Voiko kyseessä olla verenkiertohäiriö, ahtautta kaulasuonissa? En rasita mitenkään sitä oikeaa kättä, mistä vaiva vois tulla. Magnesiumia ja vitamiineja nappailen silloin tällöin. Pitäiskö hakeutua kardiologille? Vaiva on niin pieni, ettei sen takia tarvitse tutkia mitään hermopinteitä, mutta nuo verenkiertoasiat huolettaa.

23/04/2020

Mummeli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 5.5.2020

Vaiva on mitä todennäköisimmin hermopinteen oire. Sen perimmäisiä syitä ei täysin tunneta, mutta taustalla arvellaan olevan niin hormonaalisia, geneettisiä, verenkierrollisia kuin kudosten ikääntymiseen liittyviä tekijöitä. Verenkierrollisilla tekijöillä ei tarkoiteta tässä sydänperäisiä tai kaulavaltimoperäisiä ongelmia, vaan paikallisia hermon verenkiertoon liittyviä.

Oireena on tyypillisesti ensin sormen, sormien tai käden pistelyä tai kihelmöintiä, sitten tunnottomuutta. Kun kättä ravistaa, liikuttaa tai roikottaa, oire häviää yleensä muutamissa sekunneissa tai minuuteissa.

Kyseessä on kyynärhermon (nervus ulnaris) pinnetila. Pinne voi syntyä kyynärpään tasolla, jossa hermo kulkee ahtaassa tunnelissa, tai sitten ranteen tasolla.

Vaivan vuoksi ei siis kannata hakeutua kardiologin vastaanotolle. Jos ongelma vaikeutuu, eli esiintyy pysyvää tunnonalenemaa tai lihasheikkoutta, kannattaa kääntyä terveyskeskuslääkärin puoleen.

05/05/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi