Hyppää sisältöön

Sydän.fi sivuilla on kerrottu, että jos riskiluokka on pieni tai kohtalainen, LDL-kolesterolitavoite on alle 3,0 mmol/l. Jos riskiluokka on suuri, tavoite on alle 2,5 mmol/l ja jos se on erittäin suuri (erityisesti todettu valtimosairaus) tavoite on alle 1,8 mmol/l.

Eikö tässä ole jokin virhe? Minulle on kerrottu, että LDL tavoitearvo on <3 ja mitä pienempi se on, sitä parempi eli jos LDL (pahat) luku on 1,8 mmol/l tai alle, tilanne on erinomainen eli "riskiluokka" erittäin pieni eikä "erittäin suuri", kunten teidän julkaisussa.

02/02/2019

Reijo S

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 5.2.2019

Riskiluokka ei tarkoita kyseisessä kirjoituksessa matalilla arvoilla saavutettavissa olevaa tasoa, vaan lähtötasoa.

Jos henkilön riskiluokka on suuri, hänellä on yleensä silloin monia sydän- tai aivoinfarktille altistavia tekijöitä kohonneen kolesterolin lisäksi kuten diabetes, kohonnut verenpaine ja/tai hän tupakoi. Tällaisessa tapauksessa yritetään tietysti vaikuttaa kaikkiin vaaratekijöihin, ja kolesterolin suhteenkin on hyvä pyrkiä matalammalle. Siksi tavoitearvo on alle 2,5 mmol/l. Erittäin suureen riskiluokkaan kuuluvat he, joilla on jo todettu valtimosairaus, esimerkiksi sepelvaltimotauti tai sairastettu aivoinfarkti. He ovat erittäin suuressa vaarassa saada uusi kohtaus eli erittäin suuressa riskiluokassa. Jotta sairaus saataisiin pysäytettyä, tulisi kolesteroli saada laskettua mahdollisimman alhaiseksi. Suositus alle 1,8 mmol/l on siis tavoite. Mitä alemmas päästään, aina vain parempi.

Kun henkilöllä on jo todettu valtimosairaus, riskiluokkaa ei saada koskaan enää palautettua pieneksi. Tehokkaalla hoidolla sairaus saadaan kuitenkin pysäytettyä, ja tässä tapauksessa mitä matalampi kolesteroli, sitä parempi.

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset