Hyppää sisältöön

Olen 27-vuotias nainen. Perussairauksia ei ole muuta kuin allergiaa jonkin verran. Minulla on oireena välillä esiintyvä nopea ja voimakkaana hakkaava pulssi. Noin 5 vuotta sitten kävin lääkärin vastaanotollakin oireen vuoksi. EKG otettiin ja se oli normaali, syke vain melko nopea. Sain Propral 10 mg reseptin ja sitä joskus otinkin ja se hillitsi oiretta. Välillä vuosien aikana asia ei ole merkittävästi häirinnyt, mutta viime aikoina tykytystä on taas alkanut tuntua. Erityisesti väsyneenä sitä tulee helposti. Tarkkaan en osaa sanoa, mikä pulssini nopeimmillaan on, mutta arvioisin, että noin 100 lyöntiä minuutissa tai vähän yli (siis levossa). Lisäksi silloin tällöin on tuntunut kuin sydän ”muljahtaisi” tai ”hypähtäisi” tai lyönti jäisi välistä.

Olen viime aikoina välillä tunnustellut pulssiani kaulalta. Se on yleensä tasainen, mutta olen huomannut, että sykkeen nopeus vaihtelee välillä, vaikka en tekisi mitään erityistä. Se saattaa nopeutua tai hidastua hetkeksi. Joskus voi tuntua vain muutama lyönti nopeampaan tai hitaampaan tahtiin, esimerkiksi kolme lyöntiä ja sitten sykkeen nopeus taas muuttuu tasaisemmaksi. Selkeästi hengitys aiheuttaa ainakin muutoksia sykkeessä. Kun hengittää syvään sisään ja ulos, syke hidastuu uloshengityksen aikana ja tuntuu vähän pidempi tauko (ehkä niin kuin lyönti jäisi välistä), kun syke alkaa hidastua. Joskus sykkeen nopeus tosin vaihtelee mielestäni hengityksestä riippumatta. Onko tällainen normaalia?
Verenpainetta olen viime aikoina mittaillut. Se on yleensä matalahko ja syke melko nopea.

Kuulostavatko oireeni normaaleilta vai pitäisikö minun hakeutua uudelleen tutkimuksiin?

08/06/2016

Mietteliäs

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Annetut tiedot eivät viittaa merkittävään rytmihäiriöön. Voimakkaana tuntuva lievästi nopeutunut syke on yleensä kiihtynyttä normaalirytmiä (ks. Rytmihäiriö vai ei?). Muljahdukset johtuvat lisälyönneistä, jotka terveessä sydämessä ovat vaarattomia. Sykkeen vaihtelu hengityksen tahdissa on normaali ilmiö ja viittaa kunnossa olevaan sydämen autonomiseen hermotukseen.

09/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset