Hyppää sisältöön

Luin kiinnostuneena kysymyksiä Anomaalisista sepelvaltimoista, sillä olen nuori ja minulla on sepelvaltimotaudin oireita, mutta se on näin nuorella harvinainen. Olen siis 21-vuotias nainen. Olen harrastanut kilpaurheilua 18-vuotiaaksi ilman sydänoireita, ne ilmaantuivat vasta myöhemmin. Onko mahdollista, että minulla olisi anomaliset sepelvaltimot urheilutaustasta huolimatta? Eikö niiden pitäisi oirehtia jo tuolloin?
Minulla on siis tehty lähes kaikki perussydäntutkimukset ilman poikkeavia löydöksiä. Tässä vielä lista oireistani: puristava rintakipu (levossa sekä rasituksessa, voimistuu jännityksessä ja rasituksessa), lisälyöntisyys, tykytyskohtaukset, joiden yhteydessä huimaus/pyörrytys, rasituksensieto 0. Haluaisin kovasti tietää, mistä on kyse. Toivottavasti osaat auttaa.

15/11/2015

Tyttö Tampereelta

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 15.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Noilla tiedoilla on aivan äärimmäisen epätodennäköistä, että kyse olisi mistään sepevaltimotaudin muodosta – sen enempää tavanomaisesta valtimonkovettumistaudista kuin mistään harvinaisuudestakaan. Mainitut kaikki tutkimukset varmaankin käsittävät jonkin sydänlihaksen hapenpuutetta etsivän tutkimuksen (tavallisimmin rasituskokeen), jossa olisi pitänyt tulla muutoksia esiin, jos olisi ollut tullakseen. Tykytyskohtaukset ovat kysymyksenasettelu sinänsä. Siinä taas avainasemassa ovat oireiden tarkka laatu ja, mikäli suinkin mahdollista, EKG:n rekisteröinti jollain tekniikalla koettujen oireiden aikana.

15/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset