Olen 77-vuotias normaalipainoinen mies. Aikoinaan, kun eteisvärinä diagnosoitiin vuonna 2009, lääkitys oli cardace 5 mg 2 x päivässä, marevan, bisoprolol 5 mg, sekä vastatin. Viimeisimmässä kontrollissa 2017 kardiologi määräsi diureettia spironolactone 25 mg puolitablettia aamuisin. Kysynkin, kun pakkausselosteessa mainitaan, että tätä ei suositella ACE,- ART estäjien kanssa, miksi kardiologi määräsi sitä?
Olen tietenkin ottanut sitä kun lääkäri määrää. Mitä haittavaikutusta sillä mahdollisesti on, vai onko?
Lisäksi tiedustelen, kun tunsin, että beetasalpaaja ei käy minulle ja lääkäri totesi, että se jätetään tauolle. Salpaajja laski sykkeen keskimäärin 45-50. Se on paulauttanut leposykkeen 57-60 tasolle keskimäärin.
Huom! Muuta diureettia ei ole lääkityksessä kuin tuo edellä mainittu.
19/02/2018
Uhvatta 40
Vastaus
Spironolactone-lääke kuuluu ns. aldosteroniantagonistien ryhmään. Lääke on eräänlainen diureetti eli nestettä poistava lääke. Sitä käytetään sydämen vajaatoiminnan hoidoksi.
Lääke on myös erittäin tehokas verenpaineen hoidoksi, erityisesti jos veren kaliumarvo on alakanttinen.
Vaikka lääkekirjassa neuvotaan noudattaman varovaisuutta kun käytössä on ACE-estäjä tai ATR-salpaaja (kysyjällä on käytössään ACE-estäjäryhmään kuuluva Cardace), kardiologit yhdistävät nämä lääkkeet lähes poikkeuksetta. Silloin tehostuu niin vajaatoiminnan kuin verenpaineenkin hoito.
Haittavaikutuksena voi sekä munuaistoimintakoe kreatiniini että veren kaliumpitoisuus nousta. Siksi nämä laboratoriotutkimukset on hyvä kontrolloida hoidon alussa ja myöhemmin säännöllisesti. Yksi tunnettu haittavaikutus on ylipainoisilla miehillä esiintyvä rintarauhasten turvotus ja aristus. Kysyjä kertoo olevansa normaalipainoinen, joten mainittu haitta ei liene ongelma.
Beetasalpaajan tehtävä on hidastaa sykettä. Nyt kun lääke on lopetettu, syke on noussut asianmukaisesti, eli lääkevaikutuksen loppuminen on ollut helppo havaita.
02/03/2018
Anna-Mari Hekkala