Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Mieliala / Sydämen vajaatoiminta, ammattiautoilu ja mieliala

Heippa. Mä tarvitsen apua, kun minulla on sydämentahdistin vajaatoiminta vuoksi. Laitettin 06.07.2022. Joulukuussa tuli 300 päivä täyteen sairaslomaa. Koitin hakea sairaseläkkeelle, mutta en päässyt kun olen 57 -vuotias. Ammattiautoilua jo 40 vuotta takana. Eläkeyhtiön mielestä minulla on vielä työaika jäljellä. Pääsin kuntoutussuunnitelmaan, mutta se täysin turha kun ohjaaja on kerran kuukaudessa yhteydessä!

Olen koittanut saa töitä, mutta kun ei ole mitään muuta ammattia on vaikea saa mitään. Nämä korvaukset ei riitä millään. Olen menettänyt elämän tarkoituksen kun ei pysty nukkumaan lainkaan kun miettii asioita. En kestä varmaan enää pitkään Tarvitsen ammattiautoilukortin takaisin ABCE korttiin. Sairaalan lääkäri laittoi minulle ajokiellon. Ei olisi koskaan pitänyt mennä sairaalaan. Elämäni on todella huono nyt. Olisi parempi kun kuolisin pois.

29/03/2023

Ammattikuski

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.4.2023

Ammattiautoilun terveysvaatimukset ovat tavallista tiukemmat myös sydänsairauksien osalta. Kaksi selvää tilannetta ovat sydäniskuri eli sisäinen defibrillaattoritahdistin sekä tietyissä tilanteissa sydämen vajaatoiminta.

Vajaatoimintatahdistin laitetaan tukemaan sydämen toimintaa, joten odotuksena on, että oireet helpottaisivat. Jos oireet helpottavat täysin, sydämen ultraäänitutkimuksessa pumppausluku eli EF-arvo on yli 35% ja rasituskokeen tuloksena on normaali tai vain lievästi alentunut suorituskyky, ammattiautoilu saattaa vielä tulla kyseeseen.

Pelkkä hitaan sykkeen tahdistin tai vajaatoimintatahdistin ei ole este ammattiautoilulle, mutta jos tahdistimen toiminnoissa on mukana sydäniskuri, asia on selvä. Ammattiautoilu ei enää onnistu.

Olettaisin, että vajaatoiminnan tilannetta seurataan kardiologian poliklinikalla sydämen ultraäänitutkimuksella. Jos pumppausvoimaa mittaava EF-arvo on korjaantunut yli edellä mainitun, voisit pyytää päästä vielä rasituskokeeseen, jotta suorituskykyä voidaan mitata. Joskus ajoterveys voi palautua, jolloin ajokielto voitaisiin peruuttaa. Liikaa ei tähän kuitenkaan kannata toivoa laittaa, kun tilannetta on jo sairaalassa pohdittu. Et kerro kysymyksessä, asetettiinko ajokielto kesällä akuutin sairauden tilanteessa, ja onko sitä jatkettu talven aikana seurantatulosten perusteella.

Kun sairausloma (max 300 päivää) päättyy, haetaan kuntoutustukea. Se on eräänlainen määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jolloin työkyvyn oletetaan vielä palaavan. Onkohan kysymyksen kuntoutussuunnitelmassa kyse tästä vaiheesta? Kun kuntoutustuen aika päättyy, pitää tehdä päätös sen jatkamisesta tai pysyvästä työkyvyttömyyseläkkeestä. Näin ollen en näkisi, että tämäkään vaihe on ihan turha, vaikka varsinaista ohjausta tai tukea et kokemuksesi perusteella ole saanutkaan.

Sairaalassa on tehty paljon sydänsairauden hallitsemiseksi, ja elämä onneksi jatkuu. Vaikka sydänsairauden tilanne olisi vakaa ja oireet hallinnassa, elämänlaatu ei välttämättä parane, jos muut elämän rakenteet murtuvat. Ahdistus ja masennus ovat hyvin tavallisia sydämen vajaatoimintaa sairastavilla, ilman ammatti-identiteettiin ja toimeentuloon liittyviä ongelmiakin. Suosittelen siis hakemaan apua tähän työterveyshuollon kautta. Kerro avoimesti ajatuksistasi. Silloin sydänsairaus voitaisiin ehkä kerrankin jättää sivurooliin, ja keskittyä mielen tasapainon saavuttamiseen.

Tarvitset paljon tukea uudessa elämäntilanteessasi. Monet saavat apua vertaistuesta, eli muiden samassa tilanteessa olleiden kokemuksista.

04/04/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi