Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sydänäkkikuolema

Hei! Avopuolisoni sydänperäinen äkkikuolema vaivaa minua enkä tiedä mistä muualta voisin asiasta kysyä!. Eli, avomieheni kuoli yllättäen 29-vuotiaana sydänpysähdykseen, eikä onnistuneen elvytyksen jälkeen sairaalassa löytynyt hänestä mitään elottomuutta selittävää (menehtyi sairaalassa aivojen hapenpuutteen seurauksena parin päivän kuluttua) oikeuslääketieteellisessä kuolinsyy selvittelyssä kuolemansyyksi on määritelty epäilty sydämen äkillinen rytmihäiriö. Hänen sydämensä oli rakenteellisesti terve, edes geenitestillä ei löytynyt perinnöllisiä rytmihäiriösairauksia eikä hän valitellut koskaan rytmihäiriötä kuin vain kerran, n. kuukausi ennen kuolemaansa oli jokin muljahdus tai pistos rinnassa ja oli silloin vähän huolestunut muttei kuitenkaan niin että olisi hakeutunut lääkäriin. Avopuolisoni oli nauttinut alkoholia ja oikeuslääkäri totesi raportissa sen altistavan äkkikuolemalle ja rytmihäiriöille ja kun hänelle soitin niin sanoi että uskoo sen olleen monen tekijän summa tai sitten vielä tuntematon/löytämätön perinnöllinen sairaus. Netistä saa paljon tietoa miten alkoholinkäyttö altistaa esim. eteisvärinälle mutta voiko tosiaan nuoren perusterveen miehen rakenteellisesti terve sydän mennä kammiovärinään/pysähtyä tuosta vaan ilman mitään sydänsairautta, pelkän alkoholinkäytön seurauksena? Olisiko esim jokin kammiolisälyönti voinut käynnistää sen, jos hälle vaikka sellainen tuli?

20/11/2019

Asia vaivaa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 12.12.2019

Sydänperäisellä äkkikuolemalla tarkoitetaan sydämestä johtuvaa luonnollista kuolemaa, joka tapahtuu odottamatta. Valtaosalla on taustalla sydänsairaus, jota ei vain ole ehditty todeta elinaikana. Vain pienellä osalla sydänsairaus jää epäselväksi.

Suomessa sydänperäisen äkkikuoleman kohtaa vuosittain arviolta 10 000 henkeä, ja tämä tapahtuu tavallisesti 45-75 vuoden iässä. Sydänäkkikuolema on miehillä paljon yleisempi.

Tavallisin syy sydänäkkikuolemalle on sepelvaltimotauti, ja sen aiheuttama sydäninfarkti. Sen seurauksena sydän voi joutua kammiovärinään, joka johtaa ilman välitöntä hoitoa sydämen pysähtymiseen. Kammiovärinästä voi selviytyä, jos paikalle saadaan nopeasti sydäniskuri, jonka avulla kammiovärinä voidaan pysäyttää ja palauttaa normaali sydämen rytmi.

Muita sydänpysähdyksen syitä voivat olla esimerkiksi sydänlihassairaus ja periytyvät rytmihäiriösairaudet. Viimeksi mainittuja patologi ei pysty näkemään sydämen rakenteesta, mutta erilaisia asiaa tutkivia geenitestejä voidaan tehdä kuoleman jälkeenkin.

Paitsi että tarvitaan sydänsairaus, johon voisi liittyä kammiovärinä ja äkkikuolema, tarvitaan yleensä myös tapahtumalle altistava sekä laukaiseva tekijä. Altistava tekijä voi olla sepelvaltimotaudissa sydämen hapenpuute tai periytyvää rytmihäiriösairautta sairastavalla veren kalium -suolan lasku. Kun alttius on olemassa, viimeinen, laukaiseva tekijä voi olla vaikka kammiolisälyönti.

Kammiolisälyöntejä esiintyy kaikilla ihmisillä ja ne ovat lähtökohtaisesti hyvänlaatuisia eivätkä pysäytä sydäntä ilman sydänsairautta ja altistavaa tekijää.

Sydänäkkikuolema ilman löydettävää sydänsairautta on mahdollinen, mutta harvinainen. Kysyjän kertomuksesta saa käsityksen, että puoliso kuului tähän ryhmään. Sairaus ei ehkä ollut löydettävissä tällä hetkellä käytettävissä olevin keinoin. Alkoholin säännöllinen runsas käyttö voi johtaa sydänlihasta rappeuttavaa sairauteen, sydämen vajaatoimintaan ja lopulta kuolemaan, mutta tämän asteiset muutokset patologi olisi helposti havainnut. Tilapäinen runsaampi alkoholin nauttiminen (ns. humalahakuinen juominen) voi olla tapahtumaketjussa yksi välivaihe, eli edellä mainittu altistava tekijä.

Kammiolisälyönti saattoi olla se viimeinen tekijä, joka laukaisi tapahtumaketjun, mutta varsinainen kuoleman perimmäinen syy se ei ollut.

Kuten patologi on kertonut, kyseessä oli varmasti monen tekijän epäonninen lopputulos. Toivottavasti edellä kuvaamani selvitys mahdollisesta tapahtumien etenemisestä voisi auttaa omaisia käsittelemään suruaan.

12/12/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi