Siirry sisältöön

Olen kohta 47 -vuotias nainen. Olen käyttäny Triptyliä nyt 13 vuotta migreenin estoon ja hypermobiliteetista johtuvien kroonisten kipujen vuoksi. Annostus tällä hetkellä 25-50 mg/vrk. Liikuntaa 4-5 kertaa viikossa. Yleensä kaksi lihaskuntoa parantavaa ja loput aerobista ja palauttavaa. Leposyke 55, joskus aamulla ranteesta ollut alle 50. Ongelma on se, että ylösnoustessa syke nousee yli sataan, silmissä mustenee ja huippaa. Syke ei seistessä sitten kuitenkaan laske vaan on siinä 94:n paikkeilla ja vähänkin kotitöitä tehdessä nousee helposti päälle sadan. Urheillessa, esim maastossa pyöräillessä syke ei kuitenkaan nouse mitenkään erityisesti ja kuntopyörällä joutuu tosissaan polkemaan, että pääsen peruskuntotasolle. Intervalliharjoituksessa syke laskee nopeasti peruskuntoharjoituksen alarajalle. Voiko tuo sykkeen omituinen ero leposykkeen ja normaalin jalkeilla olon välillä johtua triptylistä joka saattaa nostaa sykettä? Neurologi määräsi vuosi sitten beetasalpaajaa sykettä laskemaan tietämättä leposykettäni. Seurattuani leposykettä päätin jättää lääkkeet ottamatta. En myöskään halua lääkettä, joka vie liikuntaharrastuksistani ilon. Olen normaalipainoinen. Verenpaine normaali. Mitä tässä kannattaisi tehdä ja pitäisikö vaivaa jotenkin tutkia?

30/10/2016

Krisse

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 31.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Seisominen kahdella raajalla ja erityisesti seisomaan nousu on melkoinen haaste verenkierron säätelylle. Tämän näkee vaikeaa autonomisen hermoston sairautta potevista, jotka pyörtyvät pystyyn noustessaan verenpaineen romahtaessa. Normaali reaktio verenpaineen ylläpitämiseksi on verisuonten supistuminen ja sydämen työn tehostuminen, jonka tärkeänä osana on pulssin kiihtyminen. Triptyl ja vastaavat lääkkeet aiheuttavat tyypillisesti ortostaattista hypotensiota eli pystyasentoon liittyvää verenpaineen laskua. Kysyjällä sykkeen ilmeisesti hiukan tavallista voimakkaampi kiihtyminen tässä yhteydessä on kompensaatiomekanismi, joka estää vielä vaikeammat huimausoireet. Tätä vasten beetasalpaaja ei todellakaan vaikuta hyvältä ratkaisulta. Syke ei tässä siis ole ongelma vaan se, pärjääkö ilmeisesti Triptyliin liittyvän huimausoireen kanssa esimerkiksi nousemalla pystyyn tavallista hitaammin. Jos haitta on suurempi kuin lääkkeestä oleva hyöty, lääkkeen annos ja ylimalkaan aiheellisuus on syytä harkita uudestaan.
 

31/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset