Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Verenpaine koholla lääkkeistä huolimatta

Olen 72v sepelvaltimotautinen. Lisäksi minulla on 2 tyypin diabetes, syöpälääkitys ja kilpirauhasen vajis sekä lisäkilpirauhasen liikatoiminta. RR-lääkitys ollut 25vuotta, aloitettiin Carvedilolilla. Nyt kesästä -20 asti tk lääkärit ovat yrittäneet alentaa painetta, on jo viisi verenpainelääkettä. Silti RR n.168/86 ja parin tunnin päästä lääkkeen otosta esim. 105/65, jolloin pyörrytystä. Muutaman tunnin päästä taas RR 150-160/90-80. Verenpainelääkitys: Hydrex semi 1×1, Carvedilol 25mgx2, Zanidip 20mgx1 (aamu) ,Candesartan 32mgx1 ( ilta), Pratsiol 1mg klo 11 ja klo 18.  Klo 15 on jo otettava iltalääkkeet koska silloin jo on koholla. Mikä neuvoksi?

28/04/2021

mitä teen !

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 7.6.2021

Verenpainelääkkeitä näyttää olevan jo monia ja varsin pätevillä annoksilla.

Lääkkeiden lisäksi verenpaineeseen voi vaikuttaa myös elintavoilla. Nyt kannattaa vielä kerran tarkastaa, ettei ruokavalio vain sisällä liikaa suolaa. Jos on ylipainoa, 5-10% painonpudotus voi auttaa. Säännöllinen alkoholin käyttö kohottaa painetta. Myös uniapnea eli yölliset hengityskatkokset saavat nostaa painetta.

Kun lääkkeitä on useita, on varsin tavallista, että kerralla nautitut suuret annokset saavat aikaan muutaman tunnin kuluttua liiallisen paineen laskun, jonka oireena on huimausta ja heikotusta. Voisi olla hyödyllistä siirtää joku aamulääkkeistä päivällä otettavaksi. Jos paine nousee liikaa jo iltapäivällä, aamulla otetut lääkkeet eivät näytä kantavan iltaan saakka.

Jos näilläkään toimilla ei päästä hyvää tasapainoon, lääkitykseen kannattaa lisätä spironolaktoni, joka on varsin tehokas erityisesti jos veren kaliumarvot ovat matalia. Sepelvaltimotaudin aiheuttaa ateroskleroosi, jota voi kehittyä myös muualle valtimoihin. Munuaisiin verta vievien valtimoiden ahtautuminen saattaa myös aiheuttaa kuvatunlaista paineen kohoamista ja heittelyä. Nämä kaksi viimeksi mainittua vinkkiä jätän hoitavan lääkärin pohdintaan.

07/06/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi