Hyppää sisältöön

Hei, mikä logiikka/juju on siinä, että 150 cm ja 180 cm pituisilla naisilla on sama vyötärönympäryssuositus?

26/11/2020

Ninnu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2020

Lihavuuden arvioinnissa käytetään painoindeksin (BMI) ja vyötärönympäryksen yhdistelmää. Painoindeksi lasketaan jakamalla paino metreinä mitatun pituuden neliöllä. Tulos yli 30 kg/m2 kertoo lihavuudesta. Vyötärönympärys mitataan paljaalta iholta pari cm navan yläpuolelta. Vyötärönympärys pitäisi olla naisilla ainakin alle 90 cm ja miehillä alle 100 cm.

Vyötärönympäryksen suureneminen eli vyötärölihavuus kertoo vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille kertyneestä rasvakudoksesta. Tämä rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin muu ihon alle kertynyt rasva esimerkiksi lantiolla tai reisissä. Vyötärölihavuus lisää diabeteksen, rasvamaksan ja monien sydänsairauksien riskiä. Siksi yksikertainen vyötärönympäryksen mittaaminen kertoo paljon riskistä. Erityisen kannustavaa on, jos elintapamuutosten myötä voi havaita mittatuloksen pienenevän. Ympäryksen pieneneminen näet kertoo vaarallisen vatsaontelon rasvan vähenemisestä.

Muutamia vuosia sitten esitettiin uusi tapa arvioida lihavuutta, vyötärön ja pituuden suhdeluku. Tutkijoiden mukaan yli 50% tulos (vyötärön pituus on yli puolet henkilön pituudesta) on riski sydän- ja verisuonitaudeille. Tämä laskukaava ei kuitenkaan ole tuonut oleellista käytännön lisäinformaatiota, sillä vyötärörasva on haitallista oli kyseessä sitten pitkä tai lyhyt ihminen.

26/11/2020

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset