Tiedä tämä kolesterolista
Kolesteroli on elimistölle välttämätöntä. Sitä tarvitaan esimerkiksi tiettyjen hormonien ja D-vitamiinin valmistamiseen.
Liiallinen määrä kolesterolia on kuitenkin riski terveydelle.
Tiedätkö sinä kolesteroliarvosi?
Kolesteroliarvot eivät tunnu tai näy ulospäin, vaan ne täytyy selvittää mittaamalla. Tarkista arvot 3–5 vuoden välein ja viimeistään ennen 40 ikävuotta.
Voit mittauttaa kolesterolin työterveyshuollossa tai terveysasemalla. Mittaus onnistuu myös ilman lähetettä yksityisessä laboratoriossa tai sydänpiirien ja -yhdistysten mittaus- ja neuvontatapahtumissa.
Tavoiteltavat arvot
Terveydelle on hyväksi, kun kokonaiskolesteroli on alle 5 mmol/l, LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l, HDL-kolesteroli miehillä yli 1 mmol/l ja naisilla yli 1,2 mmol/l sekä triglyseridit alle 1,7 mmol/l.
Jos sinulla on valtimotauti tai valtimotautien vaaratekijöitä, LDL-kolesterolin tavoitearvo on alhaisempi.
Mitä aikaisemmin kohonnut kolesteroli huomataan, sen tehokkaammin sen aiheuttamia haittoja pystytään ehkäisemään.
Miksi liiallinen kolesteroli on terveysriski?
Liika kolesteroli on haitallista, koska se lisää huomattavasti riskiä sairastua valtimotauteihin. Kolesteroli ahtauttaa pikku hiljaa suonia kaikkialla elimistössä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi sydäninfarktin tai aivoinfarktin.
Mitkä tekijät vaikuttavat kolesteroliarvoihin?
Sekä elintavoilla että perintötekijöillä on vaikutusta kolesteroliarvoihin. Kohonneita kolesteroliarvoja voi laskea ja toisaalta niiden kohoamista voi ehkäistä päivittäisillä, arkisilla valinnoilla.
Jos taustalla on perinnöllinen sairaus, kolesteroli on korkea jo lapsuudesta lähtien.
Ruoka
Ruokavalioon tehdyt muutokset näkyvät kolesteroliarvoissa jo muutamassa viikossa. Rasvan laatu on ruokavalion tärkein kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä.
Kolesteroli kohdalleen ruokavalinnoilla
Liikunta
Säännöllinen liikunta vaikuttaa suotuisasti kaikkiin veren rasva-arvoihin. Koosta viikoittainen liikunta-annos vaikkapa työmatkoista ja muusta hyötyliikunnasta.
Lääkehoito
Kolesterolilääkitys aloitetaan elintapahoidon lisäksi tarvittaessa, yksilöllisen harkinnan jälkeen. Jos kolesteroliarvot ovat koholla, lääkäri kartoittaa mahdolliset muut valtimotautien riskitekijät ja tekee päätöksen lääkityksestä sen perusteella. Lääkehoito on tarpeen lähes kaikille, joilla on todettu valtimotauti.
Perintönä korkea kolesteroli?
”En minä mitään sille mahda, että kolesteroli on aina vaan koholla.”
Kyllä, tämä voi pitää paikkansa, sillä noin 10 000 suomalaista kantaa geeniä, joka aiheuttaa kolesterolin kertymistä elimistöön jo lapsuudesta lähtien. FH eli familiaalinen hyperkolesterolemia on kuitenkin hoidettavissa.
Kysy asiantuntijalta -palstan vastauksia
Haluatko lisää vinkkejä? Liity Sydänliiton uutiskirjeen tilaajiin.
Uutiskirje