Ohjeet Terveyden 3-ottelun suorittamiseen

Osallistu Terveyden 3-otteluun ja kisaile terveytesi eteen!

Terveyden 3-ottelu pisteet perustuvat kokonaiskolesteroli- ja verenpainearvon sekä vyötärönympäryksen perusteella laskettuihin pisteisiin. Pisteet eivät kuvasta suoraan riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin vaan antavat vertailupohjan omien tulosten kehittymiselle. Mitä paremmat mittausarvot ovat, sitä enemmän saa pisteitä.

Kokonaiskolesteroli

Kokonaiskolesteroliarvon voi mitata Sydänliiton terveysneuvontatilaisuuksissa, omalla terveysasemalla tai vaikkapa työterveydenhuollossa. Kokonaiskolesterolin mittaaminen ei vaadi paastoa ennen mittausta.

Sydänliiton terveysneuvontatilaisuudet löydät tapahtumakalenterista.

Verenpaineen mittaaminen

Verenpaineen voi mitata terveydenhuollon vastaanotolla tai omatoimisesti kotona tai itsemittauspisteissä. Verenpaineen selvittämiseksi voidaan tehdä myös ns. verenpaineen vuorokausirekisteröinti eli Holter-tutkimus. Kaikissa mittaustavoissa on tärkeää vakioidut olosuhteet ja oikea mittaustekniikka. Verenpaineen omaseuranta on suositeltava tapa selvittää verenpainetaso.

Vyötärönympäryksen mittaaminen

Vyötärönympärys mitataan 1-2 cm navan yläpuolelta paljaalta iholta. Mittanauhan tulee olla vaakasuorassa eli yhtä korkealla edestä, takaa ja sivuilta. Mitattaessa painon tulee olla tasan molemmilla jaloilla. Ensin hengitetään sisään ja sitten ulos ja mittanauhan lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi. Mittanauha ei saa mitattaessa kiristää eikä olla liian löysällä. Tutustu myös painoindeksiin.

Osallistu Terveyden 3-otteluun

Osallistu Terveyden 3-otteluun ja kisaile terveytesi eteen!