Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Leppoisa syömisen opas herkkävatsaisille

Leppoisa syömisen opas herkkävatsaisille

Ärtyvän suolen oireyhtymä kiusasi Leena Putkosta jo lapsuudessa. Henkilökohtaisesta kokemuksesta syntyi kirja Superhyvää suolistolle!

Leena Nieminen
Julkaistu 1.6.2016
Päivitetty 12.9.2018
Leena Putkonen. Kuva Otava

Kirja on perusteellinen opas FODMAD- ruokavalioon. FODMAP on lyhenne englannin sanoista Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols. Nämä ovat huonosti imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka paksusuolessa alkavan käymisen eli fermentoitumisen vuoksi aiheuttavat ärtyvän suolen oireyhtymän. Sairaus on yllättävän yleinen ja alentaa elämänlaatua ikävien oireiden vuoksi. Siitä kärsii noin joka kymmenes suomalainen.

Kirjoittaja Leena Putkonen laittaa itsensä täysillä likoon. Leena kertoo henkilökohtaisten kokemusten kanssa elämästään sairauden kanssa, joka on alkanut jo lapsuusvuosina. Erikoistuminen FODMAD-asiantuntijaksi onkin syntynyt osin oman elämän kokemuksien vuoksi. Toisaalta sekä kirjasta että Leenasta persoonana henkii vahva halu auttaa muita ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä saamaan apua sairauteen ja sitä kautta koko elämänlaatua paremmaksi.

Kirjassa käsitellään mukavan letkeään savolaiseen tyyliin perusasioita ruoansulatuskanavasta, erilaisista ruokavalioista sekä elämäntapojen, erityisesti stressin, merkityksestä vatsan ja suolen toimintaan. Kirjassa on runsaasti ohjeita rentoutumiseen mm. hengitysharjoituksien avulla. Unen merkitystä korostetaan myös hyvän elämänlaadun perustana.

Ruokavalio-osiossa käsitellään FODMAD-ruokavalion perusteet konkreettisesti antaen yksityiskohtaiset esimerkit eri ruoka-aineiden soveltuvuudesta. Kirjan reseptit ovat selkeitä ja testattuja. Niitä on helppo tehdä pienissäkin ruokatalouksissa.

Kirjaa voi lämpimästi suositella sekä ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville että terveydenhuollon ammattilaisille. Opas sopii myös ravitsemus- ja terveydenhuolto-alan oppilaitoksille erityisruokavalio-opetuksen tueksi.

Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM.

Leena Putkonen Superhyvää suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon. Otavan kirjapaino, 2016.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi