Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Värikallio kannattaa kokea Hossan kansallispuistossa

Värikallio kannattaa kokea Hossan kansallispuistossa

Värikallion kalliomaalaukset pysäyttävät Hossan kansallispuistossa. Kallioon on maalattu 61 kuviota, joiden merkitystä me nykyihmiset voimme vain pohdiskella.

Julkaistu 19.6.2017
Päivitetty 1.8.2019
Mitä esi-isä mietti maalatessaan kallioon 4 000 vuotta sitten? Värikallion kalliomaalaus Suomussalmella uudessa kansallispuistossa on huikea.

Värikallio laittaa mielikuvituksen leijumaan. Mitä maalaajat miettivät 4 000 vuotta sitten, mitä he halusivat kertoa? Kuva on taiteiltu veden äärelle kallioon, jonka yläpuolella aukeaa taivas.

Kuvia on tutkittu paljon, mutta yhtä varmaa vastausta ei ole siitä, mitä kuvat ovat kertoneet ja miksi ne on tiettyyn paikkaan maalattu.

On huikeaa istua hetki puisella pölkyllä ja miettiä, mitä tällä paikalla on tapahtunut kivikaudella, millaista ihmisten elämä on silloin ollut. Värikallio löydettiin vuonna 1977, kun hiihtäjät sattuivat retkellään suksimaan sen ohi.

Hieno nähtävyys

Työkaverukset Antti Aro ja Miika Hokkanen kävivät katselemassa kalliomaalauksia retkellään. Ensin kalliossa ei näkynyt mitään mutta kun maalauksen äärellä hetken istui, silmä alkoi erottaa hahmoja.

– Maalaus avautuu ja siinä huomaa kuvioita. Se on hieno nähtävyys, paljon selkeämpi kuin muut näkemäni maalaukset, Antti Aro kuvailee.

Antti Aro ja Miika Hokkanen halusivat lähteä Suomussalmelle katsomaan Hossan kansallispuistoa ja sen avajaisia. He ihastuivat Hossan kalliomaalauksiin ja huikeisiin maisemiin. Patikkaretki oli kaveruksille haasteellinen, kun vesistöjä piti ylittää välillä syvällä kahlaten.

– 25 kilometriä on takana ja 10 kilomeriä on vielä edessä ennen iltaunia. Tähtäämme yöksi Muikkupurolle, ja aiomme olla yötä riippumatoissa. Saattaa uni maittaa, kun takana on pitkät työvuorot ensihoidossa.

Aro ja Hokkanen arvelivat tulevansa Hossaan ja Värikalliolle toiste ajan kanssa.

– Tämä kerta meni urheiluksi.

61 hahmoa kalliossa

Värikalliot sijaitsevat Suomussalmella Kainuussa, vasta avatussa Hossan kansallispuistossa. Värikallioille pääsee sekä vesiteitse että patikoiden.

Maalauksia voi ihastella telineiltä, jotka maalausten eteen on vasta tehty. Kivenheiton päässä maalauksista on uusi levähdyspaikka katoksineen, tulisijoineen ja puuvessoineen.

Patikkamatkaa Hossan Julma-Ölkystä kertyy nelisen kilometriä kinttupolkua pitkin. Syke kohoaa, kun polku vie ylös ja alas. Kapuaminen on elämys: matkalla kuulee käen kukkuvan ja näkee kainuulaisen luonnon ihmeitä. Ihminen kokee itsensä pieneksi.

Hossan Värikallio on yksi Suomen suurimmista kalliomaalauksista. Kallion punamultaisista maalauksista on erotettu kaikkiaan 61 hahmoa: miehiä, naisia, shamaaneja ja hirviä.

Kalliomaalauksessa on kaikkiaan 33 hirven hahmoa, 21 ihmisen kuvaa ja lisäksi joutsen, saukko sekä erilaisia henkiolentoja. Paikkakunnan myyttisiä tarinoita on kerätty talteen ja niitä voi retken aikana lukea.

Värikallion retkeä voi todella suositella. Kainuun luonto, kristallinkirkkaat vedet, hyvät kävely-, kalastus- ja melontamahdollisudet, ja kaikki tämä ilmaiseksi. Kansallispuisto on sydämen asia.

 

Lue myös:

Harrastuksena sammalet tuovat löytämisen ja näkemisen riemua ja Seilin saari tarjoaa tutkijalle rauhaa ja hiljaisuutta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi