Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tuija Brax: Aika kiittää

Tuija Brax: Aika kiittää

Tuija Brax kiittää blogissaan kuluneesta kuudesta vuodesta Sydänliiton pääsihteerinä. "Yksi sydäntyön kulmakivi on ymmärrys siitä, että ihmistä ei voi auttaa vain tietoa päälle kaatamalla. Tarvitaan myös myötäelämistä, iloa ja armollisuutta", hän kirjoittaa.

Julkaistu 23.8.2021
Päivitetty 25.8.2021
Tuija Brax.

Kun kuusi vuotta sitten aloitin liiton pääsihteerinä, uusimme strategiamme, jonka mukaan ”Sydänliitto näkyy, kuuluu ja vaikuttaa”. Olemme saaneet muutoksia jopa sote-lakien pykäliin ja huikeat ammattilaisemme näkyvät nykyisin hyvin julkisuudessa. Vaikuttamistyötä on tehty kyläyhdistyksistä Bryselliin. Tapasin juuri terveyskomissaari Kyriakidesin koko Euroopan Sydänverkoston puhenaisena.

Nyt uudistettavassa strategiassa on uskallettava yhä vain selkeämmin virtaviivaistaa liiton toimintoja ja terävöittää viestiämme: sydänsairaudet ovat yhä Suomen suurin ennenaikainen tappaja ja suurin kärsimyksen aiheuttaja. Yhä 80 prosenttia sydäntapahtumista olisi voitu estää.

Emme ole arviossamme yksin.

Eurooppalaiset sisarjärjestömmekin ovat huomanneet, että sydänterveyden hyvä kehitys on johtanut harhaluuloon, että sydänsairauksien vastaisessa taistelussa olisimme jo voitonpuolella. Ei ymmärretä, että uniapnea, monet muistisairaudet, alakulo ja työelämästä tippuminen liittyvät voimakkaasti sydän- ja verisuonisairauksiin tai kohonneisiin riskitekijöihin, kuten ylipainoon. Sydänsairauksien ennaltaehkäisy on myös mitä tehokkainta syrjäytymisen vastaista toimintaa.

Yksi sydäntyön kulmakivi on ymmärrys siitä, että ihmistä ei voi auttaa vain tietoa päälle kaatamalla. Tarvitaan myös myötäelämistä, iloa ja armollisuutta. Eeva Kilven sanoin: ”On vain yksi periaate: epätäydellisyys. Joka hyväksyy sen, jaksaa elää.”

Työni Oikeusvaltiokeskuksen johtajana alkoi jo elokuun toisella viikolla. Kiitän teitä kaikkia sydämeni pohjasta.

 

Tuija Brax: Sylvin viisauksilla kevääseen

 

Lue myös Mari Blek-Vehkaluodon blogi: Levollisuutta mielelle ja keholle ja Marin artikkeli Tunne arvosi – mittaa verenpaineesi: Vielä parikymmentä vuotta sitten verenpaine piti käydä mittauttamassa hoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Nykyään kohonnut verenpaine todetaan ja sen hoidon onnistumista seurataan kotimittauksilla.

Tutustu Sydänliiton verkkoluentoihin ja niiden tallenteisiin osoitteessa sydan.fi/verkkoluennot. Aiheina muun muassa sepelvaltimotauti, liikunta, ruoka, mindfulness, eteisvärinä ja elvytys. Sepelvaltimotauti-verkkoluennolla Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo sepelvaltimotaudista ja sen hoidosta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi