Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Koronavirus (COVID-19) ja sydän

Koronavirus (COVID-19) ja sydän

Pandemian aiheuttanut virus on herättänyt paljon kysymyksiä ja pelkoa. Sairaudesta saadaan päivittäin lisää tietoa, jonka avulla osaamme toimia ja hälventää epätietoisuuttamme.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.3.2020
Päivitetty 4.8.2022

Virus kuuluu koronaviruksien ryhmään. Koronavirukset ovat jo vanhastaan tunnettuja, mutta kyseinen virustyyppi ei ollut aiemmin sairastuttanut ihmisiä. Koska ihmisille ei siten ollut kehittynyt vastustuskykyä tautiin, se levisi nopeasti ympäri maapalloa.

Koronaviruksen kohde ovat hengitystiet ja keuhkot. Lievimmillään oireet ovat flunssan oireita. Silloin hoito on lepo kotona. Viruksen kantaja voi olla myös oireeton.

Jos tulehdus painuu alas keuhkoihin, oireet muuttuvat vaikeammiksi. Ilmaantuu hengenahdistusta tai kuume voi nousta korkeammaksi. Tilannetta joudutaan arvioimaan sairaalan päivystyksessä ja usein tarvitaan myös sairaalahoitoa.

Sairaus on vaarallisin ikääntyneillä ja suurin osa menehtyneistä on ollut vanhuksia.

Lue lisää: Ohjeita sydänpotilaalle koronaviruksen varalle

Koska keuhkot ja sydän toimivat läheisessä yhteistyössä, keuhkojen sairastuminen kuormittaa myös sydäntä. Jos sydän on jo valmiiksi sairas, sen toiminta saattaa heikentyä entisestään. Lisäksi virustulehduksella voi olla suoria sydänvaikutuksia, eli se voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen eli myokardiitin.

Lue lisää: Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta

Virusinfektiota ehkäistään vähentämällä altistumisia virukselle

Yleensä tartunnan saa lähikontaktissa sairastuneelta ihmiseltä, jos sairastunut esimerkiksi yskii lähietäisyydellä. Epidemian aikana pitää siksi välttää kontakteja muihin ihmisiin. Hyvä käsihygienia on selviö.

Sydänpotilas voi auttaa itseään hoitamalla sydänsairautensa mahdollisimman hyvin. Säännöllinen lääkehoito on tärkeä ja verenpaine on syytä olla mahdollisimman hyvässä hoidossa. Kun perussairaus on hoidettu hyvin, elimistön on helpompi sietää lisärasitukset.

Lue lisää: Sydänlääkkeet ja koronavirus

Lue lisää: Verenpainelääkkeet ja koronavirus

Lue lisää: Usein kysyttyä koronaviruksesta

Sydänliiton koronasivustolta löydät lisää tietoa ja tukea epidemian ajalle.

Lisätietoa virus ja elintarvikkeet -aiheesta löydät Anna Karan artikkelista: Onko elintarvikkeissa koronavirusriski?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi