Kasvisruoka on sydämen asia
Kasvisruoka on mautonta? Kasvisruokaa on vaikea tehdä? Pöh! Valitse makusi mukaan annoksia laajasta reseptivalikoimasta ja riko kanssamme kasvisruokaan liittyviä myyttejä.
Meillä on kaikille jotakin. Mitä saisi olla?
Helppoa kasvisruokaa Ohjeita sekäsyöjille Lapsiperheiden suosikkeja Kasvisruokamyyttejä Kasvisruokaa ja terveyttä
Hyvää, helppoa kasvisruokaa
On monia syitä syödä kasvisruokaa: Se tekee hyvää ympäristölle, terveydelle ja on usein edullistakin. Kaupoista löytyy monenlaisia kasviproteiineja ja reseptejä löytyy jokaiseen makuun. Olit sitten perinteisempien tai kokeilevampien ruokien ystävä, lupaamme, että löydät itsellesi herkullisen reseptin. Kasvispainotteiseen ruokaan voi totutella myös askel kerrallaan – lisäämällä vähitellen kasviksia ja kasviproteiineja lautaselle.
Oletko sekä-että-syöjä?
Jos liharuoat ovat se tutumpi valinta, kannattaa kasvisruokaan totutella askel kerrallaan. Esimerkiksi lasagnen jauhelihamäärän voi puolittaa ja laittaa tilalle desin tai kaksi soijarouhetta tai linssejä. Vaihtoehtoja on monia, edellisten lisäksi pavut, nyhtökaura, härkis, muu tai härkäpapurouhe. Samalla kukkaro kiittää: lasagnen tapauksessa säästöä syntyy reilut pari euroa vuoallista kohti. Lasagnen lisäksi oheiset reseptit ovat hyviä vaihtoehtoja lisätä kasviksia lautaselle.
Psst. Sydänmerkiltä löytyy lasagnesta kasvis- ja pinaatti-lehtikaaliversiot, jos sitä lihatonta kuitenkin testaisi.
Lapsiperheiden suosikit
Myös perheen pienempien on helppo lähestyä lempeänmakuisia linssejä ja kikherneitä. Soijarouhe sekä härkäpapu- ja kauravalmisteet muistuttavat puolestaan tuttuja lihatuotteita. Arjessa myös ruoanvalmistuksen näppäryys on valttia. Näillä ohjeilla aktiivinen kokkausaika jää noin puoleen tuntiin. Uuni hoitaa loput.
Vinkkejä kasvisruoan ja koko ruokaviikon suunnitteluun löytyy myös Sydänliiton Neuvokas perheen meidän perheen ruokaviikko -sivuilta.
Kasvisruoka on mautonta?
Höpsis! Sano kyllä mausteille, sesongin kasviksille, monipuolisille yrteille ja makua tuoville valmistusmenetelmille.
Mausta kasvisruokaa rohkeasti. Pääruokiin sopii erityisen hyvin Lähi-idän ja aasialaisen keittiön mausteet. Kokeile erilaisia kastikkeita, majoneeseja ja tahnoja salaatissa tai pääruoan kyljessä. Makua antavat myös valmistusmenetelmät, kuten paahtaminen. Luota sesonkiin, silloin sesongin maut ovat parhaimmillaan ja hinta kohtuullisimmillaan.
Kasvisruokaa on vaikea tehdä?
Höpsis! Todellisuudessa kasvisruoan valmistus on helpompaa, kuin luulet.
Monia kasviproteiineja voi käyttää lihan tavoin – tai jopa astetta yksinkertaisemmin. Lukuisat tuotteet ovat lämmityksen jälkeen tai jopa sellaisenaan käyttövalmiita eikä erillistä kypsennystä välttämättä tarvita.
Katso vinkkejä kasvisruoan valmistamiseen täältä.
Leikittele ja kokeile rohkeasti!
Valitse annoksia laajasta reseptivalikoimasta ja riko kanssamme kasvisruokaan liittyviä myyttejä.
Sydän ❤ kasvisruoka
Tiesitkö, että kasvikset ovat itsessään kuin pieni monivitamiinipurkki. Ne sisältävät koko joukon vitamiineja ja kivennäisaineita, joita jokainen tarvitsee kasvaaksemme, kehittyäksemme ja pysyäksemme terveinä. Mitä monipuolisemmin eli värikkäämmin kasviksia, hedelmiä, marjoja syö, sitä parempi.
Kasvispainotteisuudesta hyötyy koko keho. Kasvikset keventävät ruokaa ja pitävät kylläisenä. Runsas kasvisten käyttö auttaa ehkäisemään mm. sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja syöpiäkin.
Lue lisää
Klikkaa tiedon lähteille