Kasvisruoka on sydämen asia
Kasvisruoka on mautonta? Kasvisruokaa on vaikea tehdä? Pöh! Valitse makusi mukaan annoksia laajasta reseptivalikoimasta ja riko kanssamme kasvisruokaan liittyviä myyttejä.
Meillä on kaikille jotakin. Mitä saisi olla?
Helppoa kasvisruokaa Ohjeita sekäsyöjille Kasvisohjeita yhdelle tai kahdelle Lapsiperheiden suosikkeja Kasvisruokamyyttejä Kasvisruokaa ja terveyttä
Hyvää, helppoa kasvisruokaa
On monia syitä syödä kasvisruokaa: Se tekee hyvää ympäristölle, terveydelle ja on usein edullistakin. Erilaisia kasviproteiineja on tarjolla monenlaisia ja reseptejä löytyy jokaiseen makuun. Olit sitten perinteisempien makujen tai kokeilevampien ruokien ystävä, niin lupaamme, että löydät herkullisen reseptin juuri sinulle.
Oletko sekä-että-syöjä?
Ovatko liharuoat tuttu, helppo ja maukas valinta omassa arjessa? Kasvisruokaan voi totutella myös askel kerrallaan. Esimerkiksi lasagnen jauhelihamäärän voi puolittaa ja laittaa tilalle kastikkeeseen desi tai kaksi soijarouhetta tai linssejä. Myös kukkaro kiittää: Lasagnen tapauksessa säästöä syntyy reilut pari euroa vuoallista kohti. Lasagnen lisäksi oheiset reseptit ovat hyviä vaihtoehtoja lisätä kasviksia 60/50-suhteella!
Psst. Sydänmerkiltä löytyy lasagnesta kasvis- ja pinaatti-lehtikaaliversiot, jos sitä lihatonta kuitenkin testaisi.
Kasvisruokaa yhdelle tai kahdelle
Kun ruokailijoita on saman padan äärellä vähemmän, monet ruoat valmistuvat näppärästi myös yhdelle tai kahdelle ruokailijalle. Jos kokkaat isommin, annoksesta riittää syötävää useammalle päivälle, ja energiaa jää muulle tekemiselle. Kun taas haluat vaihtelua ruokapöytään, puolita annokset ja hyödynnä valmisruokia.
Lapsiperheiden suosikit
Tutut ja varmat kotiruokasuosikit maistuvat kaikenikäisille myös kasvisversioina. Monen perheen luottotuote, jauheliha, on helppo korvata kätevillä härkäpapu- ja kauravalmisteilla. Arjessa ruuanvalmistuksen näppäryys on valttia. Näillä ohjeilla aktiivinen kokkausaika jää alle puolen tunnin – uuni tai hella hoitaa loput. Testaa esimerkiksi alla olevia koko perheen suosikkeja ja ylläty!
Vinkkejä kasvisruoan ja koko ruokaviikon suunnitteluun löytyy myös Sydänliiton Neuvokas perheen meidän perheen ruokaviikko -sivuilta.
Kasvisruoka on mautonta?
Höpsis! Sano kyllä mausteille, sesongin kasviksilla, monipuolisille yrteille ja makua tuoville valmistusmenetelmille.
Kasvisruokaa kannattaa maustaa rohkeasti. Pääruokiin sopii erityisen hyvin Lähi-idän ja aasialaisen keittiön mausteet. Kaupasta löytyy myös erityisesti kasvisruoille tarkoitettuja mausteseoksia. Kokeile myös erilaisia kastikkeita, majoneeseja ja tahnoja salaatissa tai pääruoan kyljessä. Makua antavat myös valmistusmenetelmät, kuten paahtaminen. Luota sesonkiin, sillä sesongin maut ovat parhaimmillaan ja hinta kohtuullisimmillaan.
Kasvisruokaa on vaikea tehdä?
Pöh! Suurinta osaa kasviksista ja hedelmistä voi syödä sellaisenaan – näin syntyy näppärästi vaikka ruokaisa salaatti.
Monia kasvisproteiineja valmistetaan lihan tavoin. Viime vuosina lihattomien aterioiden makuominaisuudet ovat parantuneet ja kasvipohjaiset valmiit tai puolivalmiit vaihtoehdot lisääntyneet, mikä helpottaa myös arjen kiireissä. Lihan vähentämisen ja kasvisruokien lisäämisen voi aloittaakin korvaamalla osa tutun reseptin lihamäärästä kasviproteiinituotteella. Vaihtoehtoja on monia, kuten vaikkapa nyhtökaura, härkis, soijarouhe ja tofu. Jos tarvitset apua lihan korvaamisella, niin löydät täältä kätevän muuntotaulukon sekä kasvis- että yhdistelmäversioon.
Leikittele ja kokeile rohkeasti!
Valitse makusi mukaan annoksia laajasta reseptivalikoimasta ja riko kanssamme kasvisruokaan liittyviä myyttejä.
Sydän <3 kasvisruoka
Tiesitkö, että kasvikset ovat itsessään kuin pieni monivitamiinipurkki. Kasvikset sisältävät koko joukon vitamiineja ja kivennäisaineita, joita jokainen meistä tarvitsee kasvaaksemme, kehittyäksemme ja pysyäksemme terveinä. Mitä monipuolisemmin eli värikkäämmin kasviksia, hedelmiä, marjoja syö, sitä parempi.
Kun syö kasvispainotteisesti, koko keho hyötyy siitä. Kasvikset keventävät ruokaa ja toisaalta pitävät kylläisenä. Runsas kasvisten käyttö auttaa ehkäisemään mm. sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja syöpiäkin.
Lue lisää
Klikkaa tiedon lähteille