Hyppää sisältöön

Aortan dissekaatio ollut kaksi kertaa. Ensin 32-vuotiaana ja toinen 15 vuotta myöhemmin. Ensimmäisen kohdalla hoito konservatiivinen ja toisella kerralla asennettiin stenttigrafti laskevaan thoracaalioaortaan, proximaalisesti vasemman a. carotis communiksen a. subclavian väliin. Stentin asentamisesta nyt 1,5 vuotta. Asentamisen jälkeen tulehdusarvot puoli vuotta koholla. Arvojen laskettua yleiskunto ja olotila kohenivat. Verenpainetauti, johon lääkitys. Sykkeet luonnostaan matalat. Verenpainelääkitystä pitänyt tänä syksynä moninkertaistaa. Tällä hetkellä lääkityksenä Linatilsal 2 x 10 mg, Zanidip 1 x 20 mg, Bisoprolol 1 x 2.5 mg sekä Spironolactane 1 x 12.5 mg. Spironoa yritettiin vaihtaa Bisoprololiin 2 x, mutta paineet lähtivät nousuun. Alkusyksystä paineet pysyivät kurissa Linatil 1 x 10 mg annoksella. Paljon sairaslomia korkean verenpaineen takia. Stressiä ei kuitenkaan ole.

Molemmin puolin munuaiset lähtevät true luumenista. Ei ahtaumia. Aortan remodelling tapahtunut. Dorsaalinen bouch 15mmx15mm suonen seinämässä munuaisvaltimon alapuolella, ennallaan 3/15 ja 9/15.

Kalium-, natrium- ja krea-arvot normaalit. Tosin alkusyksystä Linatil compin jälkeen P-K 3.2 ja spironolactanen aloittamisen jälkeen 4.8. Liekö vain lääkkeiden aiheuttamaa. Kilpirauhasarvot normaalit. Verenpaineiden ollessa korkealla yövalvomista ja kuumuuskohtauksia öisin. Nämä oireet loppuvat kun paineet normalisoituvat. Ikää tosin 49 vuotta. Pitääkö laajentumasta olla suonen heikkouden takia huolissaan? Mikä voi olla syynä paineiden nousuun? Voiko verenpainelääkkeet vaikuttaa yleiseen jaksamiseen?

10/12/2015

Pohjoisen tyttö

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 12.12.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjä on selvinnyt vakavan sairautensa kanssa ilahduttavan hyvin. Tulevaisuutta ajatellen verenpaineen hallinta on keskeisen tärkeää. Tavoite on kotimittauksissa keskimäärin alle 135/85 mmHg, mutta ei haittaa, vaikka paine laskisi kohtuullisesti tätä alemmaksikin. Se, että munuaisvaltimot ovat avoimet, on oleellinen tieto. Munuaisvaltimon tai -valtimoiden ahtautuminen voisi nostaa verenpainetta, mutta näin ei siis nyt ole asian laita. On tavallista, että verenpaineen hallinta vaatii enemmän lääkitystä ajan mittaan, eikä tässäkään tapauksessa muuta selitystä tarvitse etsiä. Lääkeyhdistelmä vaikuttaa asianmukaiselta. Spironolaktoni on vanha lääke, joka on viime aikoina tavallaan keksitty uudestaan, ja sillä saadaan usein vaikeahoitoinen verenpaine hallintaan. Matalan kaliumarvon korjaantuminen sopii siihen, että spironolaktoni tehoaa.

12/12/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset