Hyppää sisältöön

Minulle tehtiin ohitusleikkaus 3 vuotta sitten. Ikäni on 78 v. Olen käyttänyt 100 mg Cardioasperiinia joka toinen päivä. Jos käytän joka päivä saan mustelmia. Tämä taipumus on ollut koko ikäni, kun olen käyttänyt ASAa. Vuosikymmeniä sitten minulle sanottiin työterveydessä, että ”veri on litkua, mutta ei se vielä aivoverisuonista läpi mene”. Kardiologi sanoi nyt, että ehdottomasti 100 mg joka päivä, mustelmat pitää vain hyväksyä. Heti tuli 5 cm läpimitaltaan ja sen jälkeen useita pienempiä? Mihin tuo ehdoton 100 mg perustuu? Milloin mustelmat alkavat olla vaaraksi terveydelle?

19/03/2020

Ikäihminen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 19.3.2020

Suositeltu asetyylisalisyylihapon eli ASA:n annos sepelvaltimotaudissa on 100 mg päivittäin. Annos perustuu tutkimustietoon, eli lääkkeen hyödyllisyys on todettu tällä annoksella.

Lääke vaikuttaa veren hyytymiseen estämällä verihiutaleiden takertumista toisiinsa. Lääke estää siten veritulpan syntymistä valtimoverisuonten sisälle.

Mustelmat ovat merkki siitä, että lääke vaikuttaa. Mustelmat itse eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta toki ne saattavat olla esteettisesti ikäviä.

Yleensä 100 mg:n vuorokausiannos ei aiheuta ongelmia, mutta joissain yksittäisissä tapauksissa voidaan joutua harkitsemaan annosmuutosta. Annosta ei kuitenkaan saa koskaan muuttaa omin luvin.

19/03/2020

Lue seuraavaksi