Hyppää sisältöön

Minulla on todettu diabetes ja hypertonia, minua on seurattu pkl:lla eteiskammiokatkoksen vuoksi. Seurannassa tämä katkos ei ole edennyt, mutta on ollut kuitenkin lyhyitä bradykardiajaksoja. 2.9 s taukoja. Johtumattomia P-aaltoja. Jopa piirteitä III-asteen katkoksesta.
Nyt: EKG:ssä sinusrtymi 112/min. PQ-aika normaalin ylärajoilla, mutta P-aallot tällä kertaa täysin johdonmukaisesti joka kompleksia edeltävästi ilmenevät. Muut johtumisajat normaalit. Vanhastaan T-invertaatiota III-kytkennässä. ST-tasot muutoin siistit. Q-aaltoja ei ole.

Nyt jouduin pitämään taukoa Olmetec plus 20mg/12,5mg lääkkeestä alhaisen hemoglobiinin takia ( paineet tippuivat liian alas). Tauon aikana ilmeni kuitenkin omituisia oireita: verenpaine 160-170/100-120 pulssi 100-110, öisin jalat vapisee, on tullut kiertohuimausta ja tasapainovaikeuksia. Mistä oireeni voivat johtua?

Nyt terveyskeskuslääkäri määräsi minulle Linatilsan 5mg verenpainelääkettä.

Kysyisin onko kyseinen lääke turvallinen/minulle sopiva?

04/10/2016

Linatilsan 5mg

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 7.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Eteis-kammiokatkosta voi jäädä seuraamaan, jos se on ajoittainen eikä aiheuta oireita, jotka olisivat lähinnä huimaus- tai tajuttomuuskohtauksia tai pysyvästi hidasta pulssia. Kun hoitoa tarvitaan, se on tahdistin.

Olmetec plus on yhdistelmävalmiste, jossa on ATR:n salpaajaa ja diureettia. Se on hyvä verenpainelääke, mutta jos millä tahansa hoidolla verenpaine laskee haittaavan alas, hoitoa on kevennettävä. Kysyjän tapauksessa on selvästi osoittautunut, että verenpainelääkitystä tarvitaan. Linatilsan on ACE:n estäjä, ja se on ymmärrettävästi aloitettu varovaisella annoksella. Mikään näistä lääkkeistä ei vaikuta eteis-kammiojohtuvuuteen, joten valinta on aivan käypä. Annos, joka laskee verenpainetta sopivasti mutta ei liikaa, on seurannassa haettava.

 

07/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset