Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Iäkkään rouvan kohonnut troponiini

Kysyn 94,5- vuotiaan äitini puolesta.

Miksi TNT arvo ei normalisoidu sydäntapahtuman jälkeen. Tukos ei ollut kovin kivulias, tuntemukset kestivät vajaan vrk. Viikon verran tapahtuman jälkeen TNT-arvot olleet 450-550 lukemissa. Liittyykö arvon pysymiseen korkeana erityistä riskiä? Mitä pitkäkestoinen ja korkea TNT: n arvo kertoo? Äitini ikäisekseen hyväkuntoinen ja virkeä, tämä on hänelle ensimmäinen tällainen sydäntapahtuma. Lääkityksenä ollut kyllä pitkävaikutteinen nitro, kolesteroli- ja verenpainelääkitys. Mutta tauti pysynyt varsin oireettomana tänne asti.

17/04/2024

Riitta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.5.2024

TNT tarkoittaa troponiini-T -mittausta. Troponiini-mittauksia käytetään sydäninfarktia tutkittaessa. Tavallisimmin määritetään troponiini-I, mutta joissain paikoissa on käytössä troponiini-T -mittaus.

Troponiini-arvo nousee sydäninfarktissa muutaman tunnin kuluessa kohtauksen alkamisesta, ja TnT laskee normaaliksi keskimäärin noin 10-14 vuorokauden kuluessa. Kohonnut arvo merkitsee suurentunutta uusintakohtauksen ja kuoleman vaaraa, mutta riskin suuruutta ei voi suoraan päätellä lukuarvon perusteella.

Troponiini nousee myös muista syistä kuin sepelvaltimon tukoksen johdosta. Arvo voi kohota esimerkiksi sydämen vajaatoiminnassa, ja nuoremmilla sydänlihastulehduksessa.

Pitoisuus voi kohota myös muista kuin sydänperäisistä syistä. Esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta ja keuhkoveritulppa nostavat troponiinia.

Kysyjän äiti on varsin iäkäs, ja tässä iässä munuaisten vajaatoiminta on erittäin tavallista. Epäilen, että troponiini nousi tälle tasolle infarktin vuoksi, mutta laskee alaspäin hitaasti munuaisten vajaatoiminnan vuoksi. On mahdollista, että lukuarvo ei laske normaalille laboratorion viitealueelle tästä syystä ollenkaan. Joka tapauksessa 2-3 viikon kuluessa sydänkohtauksesta pitäisi jo nähdä, mille tasolle arvo asettuu.

14/05/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi