Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Johtuuko metallin maku suussa lääkkeestä?

Aiheuttaako sepelvaltimotaudin lääkitys makuhaitan suuhun? Minulle ilmaantui ohitusleikkauksen jälkeen tympeä metallinen maku suuhun, ja sitä on jatkunut jo yli kaksi kuukautta.
Aluksi luulin sen johtuvan obsidan-rautakapseleista, joita söin hemoglobiinin kohottamiseksi 111:sta, mutta lopetettuani syönnin noin kuukausi sitten, maku ei poistunut kokonaan, väheni kylläkin. Näinkin voi tietysti elää, mutta nyt on kiusauksena maun torjuminen turhalla napostelulla, kuten makeisilla, kekseillä ja viinillä.
Lääkitykseni on: ASA 100mg, Amlodipin 5mg, Clopidogrel 75mg, Emconcor 2.5mg, Ramipril 5mg, Simvastatin 40mg.
Lisäksi käytän Fazerin ksylitoli-purukumia aterioiden jälkeen, mutta niin olen tehnyt jo muutaman vuoden ajan.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Makuhäiriöt mainitaan melko harvinaisina tai hyvin harvinaisina haittavaikutuksina amlodipiinin, klopidogreelin ja ramipriilin tuoteselosteissa. Obsidan-rautalääkkeen selosteessa tällaista haittaa ei mainita. Ongelmana näissä haittavaikutuslistoissa on – kuten aina – että ne ilmoitetaan ”lääkityksen aikana” -periaatteella, jolloin kyse ei välttämättä ole syy-yhteydestä. Mainitut lääkkeet ovat erittäin yleisessä käytössä, eikä käytännön työssä juuri törmää makuaistin muutoksiin. En suosittelisi lääkkeiden vaihtamista, koska se olisi hakuammuntaa. Kannattaisi varmaan tarkistuttaa suun limakalvojen kunto hammaslääkärillä.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi