Hyppää sisältöön

Kaliumarvoni ovat 3,1 (olleet matalahkot jo vuosia).Minulla on käytössä Olmetec plus 20mg/12,5mg verenpainelääkitys.
Pitäisikö kyseisillä arvoilla aloittaa kaliumin syönti? Millä annostuksella? Ostin apteekista kaliumklorid orifarm 750mg.
Voiko kaliumin puutos oireilla huimauksena?  Voiko kaliumarvot nousta liian korkealle kaliumpillereistä?
Kysyisin vielä, että mikä on turvallisin diabeteslääke, minulla on todettu mobitz 1/2. Aloitin metformiinin, mutta siitä tuli pahoja tykytyskohtauksia ja kammiolisälyöntejä. Kiitos jo etukäteen vastauksesta 🙂

24/05/2016

Kalium

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 25.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Plasman kaliumarvon mittaaminen kuuluu kohonneen verenpaineen alkuselvittelyihin ennen kuin lääkehoitoja aloitetaan. Jos arvo on matala, on syytä sulkea pois harvinainen suolahormoneja erittävä hyvänlaatuinen lisämunuaiskasvain. Toki tähän kysymykseen voidaan myöhemminkin palata, jos lääkäri pitää sitä tarpeellisena. Kaliumarvo 3,1 mmol/l ei aiheuta huimausta, eikä muita oireita, mutta voi, ainakin pahetessaan, altistaa rytmihäiriöille, joten siihen on syytä reagoida. Voidaan käyttää kaliumlisää, annos on kokeilemalla etsittävä, usein se on luokkaa 2-3 grammaa vuorokaudessa. Pelkoa liian korkeista arvoista ei juuri ole, jos munuaiset toimivat. Toinen vaihtoehto olisi luopua käytetyn yhdistelmälääkkeen nesteenpoistolääkkeestä (tuo 12,5 mg), mikä voi johtaa matalaan kaliumarvoon, vaikka yhdistelmän toinen osa (ATR:n salpaaja) tätä taipumusta vastustaakin. Jos verenpaineen hallinta huononee pelkän Olmetec- tai vastaavan lääkkeen aikana, rinnalle voi lisätä kalsiumkanavan salpaajan.

Metformiini ei tyypillisesti aiheuta rytmihäiriöitä. Sitä uskaltaisi varmaan kokeilla uudestaan, jos lääkehoitoa verensokerin alentamiseksi tarvitaan. Ellei se tosiaan sovi, hoitavan lääkärin kanssa voi keskustella vaihtoehdoista. Nykyiset diabeteslääkkeet on tarkkaan tutkittu sydänturvallisuuden suhteen.

25/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset