Hyppää sisältöön

Hei
Miten migreenin täsmälääkkeet vaikuttavat sydämeen?
Jos niiden käytöstä seuraa rytmihäiriöitä, voiko käyttää?

14/06/2017

Kesä

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Migreenin täsmälääkityksestä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä triptaaniryhmään kuuluvia lääkkeitä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi sumatriptaani (Imigran®), tsolmitriptaani (Zomig®) ja ritsatriptaani (Maxit®).

Triptaanien on todettu aiheuttavan sepelvaltimoiden spasmeja eli verisuonten supistelua, joka altistaa potilaan sydäninfarktille. Niinpä näitä lääkkeitä ei suositella sepelvaltimotautipotilaille, ja joidenkin valmisteiden kohdalla käyttö on jopa kielletty. Triptaanin aiheuttama sepelvaltimon spasmi on kuitenkin harvinainen, joidenkin arvioiden mukaan sitä esiintyy yhdessä tapauksessa kun hoidetaan 100 000 migreenikohtausta. Lääkkeen käyttö tulee lopettaa, jos annoksen jälkeen ilmenee puristavaa rintakipua. Lääkkeet voivat myös nostaa verenpainetta ohimenevästi.

Tsolmitriptaanin kohdalla mainitaan, etteivät potilaat, joilla on sydämessä ylimääräinen johtorata (WPW-oireyhtymä) saisi käyttää lääkettä. Muiden triptaanien kohdalla vastaavaa rytmihäiriöriskiin liittyvää varoitusta ei ole.  

27/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset