Olen n.75-vuotias mummo. Puolitoistavuotta sitten todettiin kohtauksittainen eteisvärinä. Lääkkeeksi Eliquis 5mg aamulla ja illalla sekä Tambocor 100mg yksi päivässä. Kevättalvella -21 aktivoitui colitis ulcerosa, tuli veriripulia ja ajoittain tippui kirkasta verta. Nämä vuorottelivat. Välillä oli pari viikkoa rauhallisempaa. Hb tipahti 102 ja olo oli väsynyt. Pelästyin, kun suvussa on paljon paksusuolensyöpää.Sain kortisonikuurin ja tähystysajan 7.9. Lääkäri totesi, että on krooninen koliitti ja arveli, että Eliquis olisi vuotojen aiheuttaja. Kysynkin, että voisiko Eliquis annosta pienentää? Riittäisikö 2,5 mg x2 turvaamaan, ettei tulisi tukoksia? Olen herkkä reagoimaan lääkkeisiin.
Olisin tosi kiitollinen vastauksesta.
10/09/2021
Epätietoinen mummo
Vastaus
Eteisvärinänän hoidossa tarvitaan veren hyytymistä estävää lääkitystä, antikoagulanttia, sillä rytmihäiriön aikana sydämen vasemman eteisen pohjukkaan voi syntyä verihyytymä. Verivirran mukana kulkeutuva hyytymä vilahtaa valitettavasti tavallisimmin ylös aivoihin. Lopputuloksena on aivoverenkiertohäiriö, tai pysyvä vahinko, aivoinfarkti.
Kun veren hyytymistä heikennetään, haittana voi syntyä verenvuoto-ongelmia. Yleensä nämä ovat vähäisiä ja helposti hallittavia kuten mustelmia, nenäverenvuotoja tai peräpukamavuotoja.
Lääkkeen annostus on tarkkaan tutkittu. Kysyjän valmisteesta, Eliquis®-nimisestä lääkkeestä löytyy kaksi vahvuutta, 5 mg kaksi kertaa päivässä tai 2,5 mg kaksi kertaa päivässä. Vahvempi annos on tavallisin. Lääkäri määrää miedomman annoksen, jos kaksi seuraavista vaatimuksista toteutuu: potilas on yli 80-vuotias, hänen painonsa on alle 60 kg tai hänellä on selkeä munuaisten vajaatoiminta. Kysyjä ei kerro painoaan tai munuaiskokeiden tuloksia, mutta oletan että nämä arvot ovat yli edellä mainittujen, kun Eliquis-lääkkeen vahvuudeksi on valittu 5 mg.
Jos annoksen pienentämisen kriteerit eivät täyty, pienempi annos ei valitettavasti suojaa aivoinfarktilta riittävän hyvin.
Lääkeannoksia ei saa koskaan lähteä muuttamaan omin luvin. Annoksien määrääminen on aina lääkärin tehtävä.
16/09/2021