Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Nivenrikon lääkehoito Xareltoa käyttävällä potilaalla

Mulla rytmihäiriöitä ja flimmereitä ollut 2 kertaa, kardiologi määräs xareltoa ja beetasalpaajaa vissiin lopuks iäks. Olen 67v ja polvet uudet ja nyt nilkan kulumaan cartexania kun pyysin, voinko syödä niitä? 400mg 2tab 3kk?

06/11/2017

helinäkeiju

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 16.11.2017
Päivitetty 4.6.2018

Xarelto® on veren hyytymistä estävä lääke, antikoagulantti. Eteisvärinäpotilas tarvitsee antikoagulanttia rytmihäiriöön liittyvän aivoverenkiertohäiriön ehkäisemiseksi. Hoito on yleensä pysyvä. Jos veren hyytymiseen vaikutetaan liiallisesti, potilas voi saada vakavan verenvuodon. Tästä syystä antikoagulanttia käyttävän potilaan tulee aina kertoa lääkärille ja apteekissa lääkityksestään, jotta vältytään ikäviltä seuraamuksilta.

Veren hyytyminen on monimutkainen systeemi. Antikoagulantti vaikuttaa yhteen osaan, toinen tärkeä osa ovat verihiutaleet eli trombosyytit. Antikoagulantti ei vaikuta trombosyytteihin. Niihin vaikuttaa esimerkiksi tuttu lääke asetyylisalisyylihappo (esim. Asperin®, Primaspan®), jota monet potilaat käyttävät sepelvaltimotaudin vuoksi.

Myös monilla muilla lääkkeillä, joita ei ole tarkoitettu sydänsairauksien hoitoon, voi olla samansuuntaista, joskin onneksi lievempiä vaikutusta trombosyytteihin. Tällaisia valmisteita ovat esimerkiksi monet masennuksen tai kivun hoitoon käytettävät lääkkeet sekä omega-3-valmisteet. Koska yhteiskäyttö voi lisätä verenvuodon vaaraa, niiden käyttöä tulee aina harkita tarkkaan tapauskohtaisesti.

Cartexania® (kondroitiinisulfaatti) käytetään polvien ja lonkkien nivelrikon oireenmukaiseen hoitoon. Rottakokeissa on havaittu, että suurilla annoksilla lääke saattaa vaikuttaa trombosyyttien toimintaa estävästi ja lisätä siten verenvuodon vaaraa. Tätä ilmiötä ei kuitenkaan ole havaittu käytettäessä tavanomaisia, suositeltuja annoksia. Cartexania voisi siis käyttää kuuriluontoisesti Xarelto®-hoidon aikana. Lääketietokirja ei kerro, että näillä lääkkeillä olisi suoranaisia keskinäisiä yhteisvaikutuksia.

16/11/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi