Hyppää sisältöön

Verenkiertolääkkeiden laktoosimäärät, olen maitoallerkikko ja Asasantin ret. aiheuttaa pääkipua ja ripuloin, olen joutunut lisäämään kahvinjuontia pääkivun vuoksi ja se lisää vessareissuja myös. Kiitollinen vastauksesta.

04/09/2017

Inkeri Anja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.9.2017
Päivitetty 4.6.2018

Asasantin retard -valmiste sisältää kahta vereen vaikuttavaa ainetta, dipyridamolia ja asetyylisalisyylihappoa. Lääke ehkäisee verihiutaleiden takertumista toisiinsa ja sitä kautta verihyytymän muodostumista. Lääkettä käytetään erityisesti ehkäisemään aivoverenkiertohäiriöitä, ei kuitenkaan eteisvärinäperäisiä aivoverenkiertohäiriöitä.

Päänsärky on lääkkeen tavallinen haittavaikutus. Yleensä se lievittyy hoidon jatkuessa. Jos näin ei tapahdu, kannattaa keskustella lääkärin kanssa muista lääkevaihtoehdoista.

Useimmat lääkkeet sisältävät ns. apuaineena laktoosia. Niin myös Asasantin retard -valmiste. Pitoisuudet ovat pieniä, mutta jotkut voivat toki saada oireita myös pienistä määristä. Kannattaa kysyä lääkäriltä vaihtoehdoista, sillä eri lääkkeiden sisältämissä laktoosimäärissä on toki eroja. Esimerkiksi klopidogreeli on lääke, jota käytetään samaan tarkoitukseen kuin Asasantinia, mutta lääkkeestä löytyy monia vaihtoehtoja joissa apuaineen määrät ovat pienempiä. Varsinaisesti en voi tässä suositella vaihtoa tiettyyn toiseen valmisteeseen, kun potilaan sairaushistoria ei ole tiedossani. Lääkkeen valintaan vaikuttavat monet tekijät. Hoidossa pyritään aina etsimään paras vaihtoehto, jottei tärkeä lääkitys jää käyttämättä epämiellyttävien haittojen vuoksi.  

07/09/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset