Hyppää sisältöön

Mihin paniikkihäiriön sydänoireet perustuu? Itsellä oireina rintakipu, sydämentykytys, pyörrytys, tärinä ja kuolemanpelko. Mikä oireet aiheuttaa ja onko esim. rintakipu sydänperäistä? Miten voi erottaa sydänvaivat paniikkihäiriöstä kun oiree ovat samankaltaiset?

17/05/2016

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Paniikkihäiriön sydänoireet perustuvat ainakin suurelta osin sympaattisen hermoston yliaktiivisuuteen ja sen osana stressihormonien kuten adrenaliinin lisääntyneeseen eritykseen. Ovatko oireet ”sydänperäisiä” on vähän filosofinen kysymys. Siltä kannalta eivät, että alkusyy ei ole vika sydämessä kuten esimerkiksi sepelvaltimon ahtauma. Siltä kannalta kyllä, että kipu voi johtua sydämen kipua välittävien reseptorien ärsytyksestä. Esimerkiksi tiettyjen rytmihäiriöiden hoidossa käytetty suonensisäinen adenosiiniruiske aiheuttaa hetkellisen ”sydänperäisen” rintakivun, vaikka sydämessä ei rytmihäiriötä lukuun ottamatta ole mitään vikaa.

Diagnoosi perustuu paniikkihäiriön tyypillisiin oireisiin ja sydänsairauden poissulkuun. Jälkimmäisessä tarpeelliset keinot lääkäri harkitsee tapauskohtaisesti. Jos paniikioireet ovat tyypilliset, kyseessä on nuori henkilö, jolla ei ole rasitukseen liittyviä oireita eikä muita vakavia piirteitä (esim. tajuttomuuskohtauksia), yksinkertaiset keinot kuten sydänäänten kuuntelu ja EKG riittävät.

19/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset