Moi! Oon nyt 14 v tyttö, oon ollut jo about nelisen vuotta vähän huolestunut mun sydämestä. Saatan puhua ihan puppua, tuppaan huolestumaan kaikesta mikä voisi viitata yhtään johonkin vakavaan. Mutta siis, mulla on jo useemman vuoden tullut välillä rytmihäiriöitä, joista ei sinänsä oltu huolissaan. Viimeaikoina tuntunut, että tullut lisää vähän hassuja oireita. Esim ”elohiiren tunne” joka tälläkin hetkellä (ei siis usein, se sai nyt vaan mut kirjottaa tätä). En tiiä mistä johtuu, sydämen sykkeen kuitenkin tunnen yleensä alta ihan hyvin ja se yleensä normaali, vähän kiihtynyt tosin. Myös jotain isompaa lihasten nykimistä rinnassa välillä. Ei siis satu mutta häiritsee vähän. Nyt kyllä vähän huolestuttaa, tähän mennessä nyt kestänyt jotain vartin. Tosin stressi provosoi mulla kaikkea mahdollista, ja tämähän mua stressaa. Välillä myös pistoksen tunne rinnassa, joka ei tosin kai ollutkaan sydämestä lähtöisin. Se myös lyhyessä ajassa häviää, ihan viimeistään jonkun vartin sisällä. Joskus ollut myös puristava tunne, joka kai voi olla jostain vaarallisesta oire. Olen kuitenkin nyt älynnyt yhdistää sen stressiin, koska heti kun rupean stressaamaan asiaa, se pahenee, kun taas rentoudun, se helpottaa. Eniten tässä mua nyt mietityttää se elohiiren kaltainen värinä ja nykiminen…
09/12/2023
Huolestunut 14
Vastaus
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pistosmainen tuntemus, eli kipu tai muu vastaava oire, joka tuntuu yhden tai parin sormenpään kokoisella alueella rinnalla, ei ole sydämestä lähtöisin. Tyypillisesti tällainen pistos ilmaantuu tilanteesta riippumatta, eli usein levossa täysin yllättäen. Lisäksi se saattaa pahentua syvään sisään hengittäessä. Tällainen tuntemus on todennäköisesti peräisin lihaksista, joita on rinnan alueella paljon erilaisia.
Samoin elohiiren kaltainen nykiminen on todennäköisesti lihasperäistä, ei sydämen aiheuttamaa. Varsinkin, jos syke on tuntemuksen aikana tasainen eikä erityisen nopea. Kardiologi tarkoittaa erityisen nopealla sykettä, jossa sydän lyö reilusti yli 100/min., esim. 150/min.
Sydämen sykkeeseen vaikuttaa suuresti autonominen eli tahdosta riippumaton hermostomme. Kun jännittää, pelottaa tai stressaa jostain asiasta, syke kiihtyy, vaikka emme sitä haluaisikaan. Tämä johtuu autonomisen hermoston sympaattisen eli kiihdyttävän hermoston aktivoitumisesta. Kun onnistut rentoutumaan, sympaattisen hermoston vastavoima, parasympaattinen hermosto rauhoittaa myös sydämen sykkeen.
12/12/2023