Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Ravintolisä ja verenohennuslääke

Hei. Olen 79-vuotias nainen. Sain noin vuosi sitten voimakkaan eteisvärinäkohtauksen. Minulle määrättiin käyttöön verenohennuslääke Eliguis ja beetasalpaaja Bisoprorol jota käytän vain tarvittaessa. Kysyn; Voinko juoda Karin havupuu-uutejuomaa kun käytän Eliguis-verenohennuslääkettä? Vahvuus on tällä hetkellä 2 x 5 mg vuorokaudessa.

27/07/2023

Hilkka

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.8.2023

Eliquis-lääke hidastaa veren hyytymistä, ja ehkäisee sillä tavalla eteisvärinään liittyvän veritulpan vaaraa. Kysyjä on selvästi jo ikänsä puolesta  eteisvärinään liittyvän aivoinfarktin riskihenkilö, joten lääke on hyvin tarpeellinen. Suositeltu annos on tarkkaan tutkittu ja sopivaksi todettu.

Lääkkeet on myös tutkittu perusteellisesti mahdollisten muiden lääkkeiden yhteisvaikutusten suhteen. Näin lääkäri tietää välttää määräämästä lääkettä, joka saattaisi voimistaa Eliquis-lääkkeen vaikutuksia (silloin verenvuotovaara lisääntyy), tai heikentää lääkitystä (silloin veritulppavaara kasvaa).

Ravintolisien ongelma on, ettei niihin sovelleta lääkkeitä koskevia vaatimuksia, kuten tutkimuksia yhteisvaikutuksista. Näin ollen ei voi tietää, vaikuttaako ravintolisä lääkkeen pitoisuuteen ja siten lopulta vaikutuksiin. Tästä syystä sydänlääkkeitä käyttävien kannattaa välttää ravintolisien käyttöä.

04/08/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi