Hyppää sisältöön

Jos vagus-hermon toiminta on jotenkin häiriintynyt esim. Puristuksessa aiheuttaako se rytmihäiriöitä? Sydämessäni todettu joskus mitraaliprolapsi pienellä vuodolla, aorttaläppäkin joskus vähän vuotanut. Nyt viimeisen vuoden aikana rytmihäiriöt ovat lisääntyneet. Esim. vartalon liikkeet aikaansaavat rytmihäiriön, sydämestä otettu rasitus ergometria vuoden sisällä ja ultra joitain vuosia sitten. Ekgssä pientä st-ajan laskua. Takykardiaa ilmentyy välillä. Antaako aihetta lisätutkimuksiin? 

Vagus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

En oikein usko tuohon kiertävän (vagus-) hermon puristusteoriaan. Kysyjän vaivana näyttävät olevan rytmihäiriöt. Niitä selvitettäessä etsitään vastausta kahteen kysymykseen: 1) mikä rytmihäiriö ja 2) onko rakenteellista sydänsairautta (ks. http://www.sydanliitto.fi/rytmihairiot). Sydäntä tutkittaessa tulee usein sivulöydöksiä, kuten vähäisiä läppävuotoja, joilla ei ole pahenemistaipumusta ja jotka eivät kuormita sydäntä. Kuvattu aorttaläpän ”vuoto” kuulunee tuohon joukkoon. Hiippaläpän prolapsia (mitraaliprolapsi) http://www.sydanliitto.fi/hiippalapan-vuoto) tulee seurata, mutta sillekään ei tehdä mitään, ellei vuoto lisäänny sydäntä kuormittavaksi. Niin ikään EKG:n ST-välin pienet poikkeamat ovat sellaisenaan vaarattomia. ”Takykardia” taas on vain hienompi nimi tiheälle pulssille: meillä kaikilla on takykardiaa juostessa, kuumeessa, hermostuessa ja liikaa kahvia juotua. Rytmihäiriöstä on kyse vain, jos rytmin syntytapa on poikkeava ja pulssi on tilanteeseen nähden epäsuhtainen.  

Kaikkiaan näyttäisi, että kysyjän sydäntä on ansiokkaasti tutkittu. Jos rytmihäiriöiden laatu on jäänyt epäselväksi, voi vielä harkita EKG:n pitkäaikaisrekisteröintiä (holter).  

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset