Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / TT-kuvauksessa näkyi valtimoissa kalkkia

Sairastan sepelvaltimotautia, pallolaajennus tehtiin vuonna 2021. Sairastan myös syöpää nimeltään NET. NETin kontrollia varten tehtiin TT kuvantaminen nyt huhtikuussa ja lausunnossa mainitaan, että aortassa ja iliacassuonissa on kalkkia. Siinä ei mainita missä määrin sitä on, mutta herää kysymys, kuinka yleistä on tällainen löydös ylipäätään on ja pitääkö minun kipittää lääkärin pakeille pikimmiten? Syöpälääkäri ei kommentoinut asiaa mitenkään.

30/04/2024

Moni sairas Turusta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.5.2024

Sepelvaltimotaudin aiheuttaa valtimoiden ateroskleroosi, jota suomen kielessä kutsutaan myös valtimoiden kovettumataudiksi. Voidaan käyttää myös termiä valtimotauti.

Valtimotauti ei rajoitu yhteen elimeen, vaan sitä esiintyy yleensä kaikkien valtimoiden alueella. Mitä iäkkäämpi henkilö on kyseessä, sitä todennäköisempää on, että tarkoissa röntgentutkimuksissa valtimoiden seinämissä näkyy kalkkia. Erityisesti tietokonetomografia eli TT -kuvaus paljastaa kalkit hyvin.

Eräissä tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi sepelvaltioiden kalkkia löytyy yli 65 -vuotiaista miehistä 66 %:lla ja naisista 47 %:lla. Vaikka valtimoissa näkyisi kalkkia, varsinaisia toimenpiteitä kuten pallolaajennuksia ei tehdä kuin merkittäviin, oireita aiheuttaviin ahtaumiin.

Muutoin hoito on hyvä, sydänystävällinen elintapahoito ja lääkitys. Paha LDL-kolesteroli kannattaa laskea mahdollisimman alas, pitää verenpaineet hyvissä lukemissa alle 130/80 mmHg, välttää nikotiinituotteita ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa.

14/05/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi