Hyppää sisältöön

Syön säännöllisesti Xarelto-lääkettä kohonneen tukosriskin vuoksi. Kyseisen lääkkeen etuhan on se, että ruokavalion kanssa ei ole niin tarkkaa. Mutta miten on valkosipulin kanssa – ajattelin, että voisi ottaa kyseistä superfoodia säännöllisesti raakana, esim. kynsi tai pari päivässä. Sillä kun mainitaan olevan hyödyllisiä ominaisuuksia verenkierrolle ja tulehduksia vastaan. Mutta sopivatko nämä yhteen, esim. Marevanin kanssa ei ilmeisesti saisi hirveästi syödä, miten on tämän uuden lääkkeen kanssa? Meneekö veri liian ”ohueksi”?

07/03/2017

Xarelto ja valkosipuli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 13.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Valkosipuli ei tiettävästi vaikuta rivaroksabaanin (Xarelto) metaboliaan eli imeytymiseen tai poistumiseen elimistöstä. Ei ole siis tiedossa, että valkosipuli heikentäisi tai tehostaisi rivaroksabaanin vaikutusta. Joissain tietolähteissä on esitetty, että valkosipuli kuitenkin vaikuttaisi veren hyytymiseen sitä heikentävästi. Ongelmana on, että on vaikeata selvittää kuinka paljon valkosipulivalmisteissa tällaista vaikutusta olisi eli mikä olisi lopputulos veren hyytymiseen kun käytössä on jo varsinainen verenohennuslääkekin.

Valkosipulin ”normaali” käyttö ruuan mausteena on harmitonta, eikä valkosipulia tarvitse erityisesti vältellä ellei sitten hengitysilman tuoksahtaminen aiheuta kanssaihmisille haittaa. Yksi tai kaksi kynttä päivässä kuuluu mielestäni vielä tähän ”normaalin käytön” luokkaan. Kehottaisin kuitenkin välttämään erityisen suuria annoksia, jollaisia voisi olla esimerkiksi rohdostuotteena myytävissä valmisteissa, ainakin kunnes asiaa on tutkittu lisää tai saatu lisää käyttökokemuksia maailmalta. Verenohennuslääkkeen annostusta ei missään tapauksessa saa itse muuttaa.

13/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset