Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Yöllinen tiheä syke

Olen 35-v mies. Sykemittarini kertoo, että n. 20min nukahtamisen jälkeen sykkeeni nousee 120-135 lyöntiin minuutissa, lopulta se palaa normaaliin leposykkeeseeni (n. 45/min). Sykkeen nousu- ja laskuvaihe kestävät kumpikin noin 10minuuttia. Samoin näiden välissä oleva vaihe, jolloin syke on korkealla. Korkealla ollessaan syke on joko tasainen, tai nousee ensin huippuun, laskee hieman, ja palaa uudelleen huippuunsa ennen laskemisvaiheen alkua. Tapauksia on esiintynyt 3krt kuluneen kuukauden aikana. En herää kohtauksiin, vaan näen ne aamulla mittaridatasta.

Minulle on tehty PFO-sulku 1,5-v sitten, mutta nykyiset oireet alkoivat vasta hiljattain. Minulla on ollut myös yksittäisiä eteislisälyöntejä, jotka on todennettu 24h Holterilla. Holter tehtiin ennen kuin nykyiset kohtaukset alkoivat, joten niitä ei ole saatu nauhalle.

Mitähän tällaiset kohtaukset voisivat olla, ja mikä niitä aiheuttaisi?

09/05/2023

Nukkuja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.5.2023

Kuvauksen perusteella voisi epäillä eteisperäistä rytmihäiriötä, joka voi olla eteistakykardia tai eteisvärinä. Tasaisuus ja vauhti viittaisivat ensiksi mainittuun. Joskus eteisiin kohdistuva toimenpide, kuten tässä tapauksessa PFO:n sulku (eng. patent foramen ovale, eli pieni eteisväliseinäaukko) saattaa altistaa kyseiselle rytmihäiriölle.

Toisaalta liukuva alku ja loppu voivat viitata normaalin sinusrytmin kiihtymiseen, joka johtuu yleensä jostain muusta, sydämen ulkopuolisesta syystä.

Diagnoosin voi tehdä varmuudella vain nauhoittamalla EKG:tä kohtauksen aikana. Koska niitä tulee harvoin, harvemmin kuin kerran viikossa, on epätodennäköistä, että kohtaus osuisi yhden tai kahden vuorokauden mittaiseen Holter-tutkimukseen. Kohtausten tihentyessä Holterin osuvuuskin luonnollisesti paranee.

Markkinoilla on useita laitteita, jollaisen voi itse ostaa ja nauhoittaa sydämensä rytmiä tarvittaessa. Näitä laitteita markkinoidaan eteisvärinän tunnistamiseen, mutta osa rekisteröi EKG:tä niin hyvin, että lääkäri kykenee tekemään diagnoosin muistakin rytmihäiriöistä. Ideana on kuitenkin tehdä nauhoitus vain tarvittaessa ja esim. muutaman minuutin kertoisena. Yöllä nukkuessa sellainen menettely ei luonnollisesti onnistu.

09/05/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi