Sydänlääkkeet ja muu lääkehoito

Sydänliiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiin sydänlääkkeistä ja sydänlääkkeiden ja muiden lääkkeiden ja luontaistuotteiden yhteisvaikutuksista.

Verenpaineen hoidon tehostamisesta

Hei, olen 65 v. mies ja sairastanut diabetesta 45 v. Pallolaajennus tehty 2003 ja todettu sepelvaltimotauti. Liikun päivittäin, syön terveellisesti ja sokeriarvoni aina olleet aika hyvät. Verenpainekääkkeitä olen syönyt vuosikymmeniä ja arvot olleet aika hyviä. Nyt viime vuosina verenpaineeni on alkanut olla yläp. 150-170 ja päivällä laskee 140-150, alap. 75-80. Syke on 47-57. Lääkitystä on muutettu ja on tällä hetkellä Moxonidin 0,2 mg 1x1, Metohexal 47,5  mg 1/2x1/2, Exforge HCT 
10/320/25 mg, Primaspan 100. Lääkitykseni on suuri, mutta mitä voisin asian eteen tehdä? 

15.3.2018
Aktiiviliikkuja

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Kysyjä on huolestunut kohonneesta verenpaineesta, ja aivan aiheesta. Mainitut verenpainelukemat ovat liian korkeita. Kohonnut verenpaine on haitallista itse sydämelle, mutta myös monille muille elimille kuten aivoille ja munuaisille.

Verenpaineen lääkkeettömään hoitoon kuuluvat painonhallinta, säännöllinen liikunta ja suolan käytön rajoittaminen. Kysyjä kertoo liikkuvansa päivittäin, hyvä näin. Kysymyksessä ei mainita pituutta ja painoa, joten laihduttamisasiaan ei voi ottaa kantaa. Suolan käyttö kannattaa rajoittaa minimiin. Näkyvän suolan välttämisen lisäksi pitäisi huomioida myös ravintoaineiden suolapitoisuudet. Esimerkiksi monet leivät, kuten ruisleipä, sisältävät yllättävän paljon suolaa. Tummat makeiset (salmiakki ja lakritsa) sisältävät glykyrritsiini-nimistä ainetta, joka nostaa verenpainetta. 

Lääkelistan perusteella käytössä on jo viisi verenpainetta alentavaa lääkettä, sillä Exforge HCT -valmisteessa on peräti kolme lääkeainetta yhdessä pillerissä. Näiden kolmen lääkkeen annokset ovat maksimissa. Kahden muun (moxonidiini ja Metohexal) annoksissa olisi vielä nostamisen varaa. Ennen annosnostoja pohtisin kuitenkin ensimmäisenä metohexalin vaihtoa toiseen beetasalpaajaan. Lisäksi voi harkita spironolaktone-nimistä lääkettä.

Kysymyksessä ei mainita, millä lääkkeellä kysyjän diabetesta hoidetaan. Yhden uusimmista diabeteslääkeryhmistä, glukoosinkuljettajaproteiini-2:n estäjien, on todettu laskevan paitsi verensokeria, myös verenpainetta. Tämä voisi olla yksi lisämahdollisuus, joka auttaisi saavuttamaan hyvän verenpainetason.

22.3.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Eliquis-lääke ja luontaistuotteet

Hei.
Olen 54-vuotias nainen. Minulle laitettiin keinonivel polveen marraskuussa -17. Tammikuun -18 lopulla sain syvän laskimotukoksen ja lisäksi tuli flimmeri. Tällä hetkellä syön Eliquis 5mg x2 puoli vuotta, tarvittaessa menee Burana 800 mg tai 600 mg yöksi sekä Panacod. Toistaiseksi olen joutunut näitä syömään lähes joka yö. Lisäksi otan aamuisin Somac 40 mg niin kauan kuin syön kipulääkkeitä. Lisäksi minulla on Bisoprolol 2,5 mg x 1/2 tbl tarv. tykyttelyyn. Toisen flimmerin sain 11.3.18. Molemmat flimmerit on saatu kääntymään betasalpaajalla. Minulla on vaihtelevasti lisälyöntejä, jotka on todettu hyvänlaatuisiksi. Kilpirauhasen toiminta on norm. TSH 1.4 ja T4V 18.8. Kardiologi on tehnyt sydämen UÄ viime lokakuussa, eikä mitään patologista löytänyt. Verenpaineet ovat noin 60-75/- 100/120 ja syke 46-65. Beetasalpaajaa jatkuvaksi lääkitykseksi ei ole kokeiltu, koska syke on levossa aika matala, yöllä välillä vain 43. Kannattaisiko jotain rytmihäiriöihin kokeilla, kun alkavat jo häiritä enemmän, eikä "pelko" flimmeristä ei ole kiva? 
Olen käyttänyt Liverin (maarianohdake-valmiste) maksan toimintaa tukemaan, mutta nyt lopetin sen. Onko haitallinen välillä käytettynä, tai voiko olla edes mitään hyötyä? Olen harkinnut aloittaa Menoforce (Salviaa) strong -valmisteen käytön, koska kärsin unettomuudesta ja yöhikoilusta. En luultavasti voi käyttää mitään varsinaisia hormonivalmisteita, koska olen sairastanut rintasyövän -11. Lisäksi onko Pycnogenol-valmisteen käytöllä rajoitteita lääkitykseni suhteen?
En uskalla omin päin sotkea lääkitystäni ja elimistöäni ja olisin kiitollinen asiantuntijan vastauksesta. Lämmin kiitos!

13.3.2018
maijuy

Luontaistuotteet eivät ole lääkkeitä vaan ravintolisiä. Niitä ei ole tutkittu lääkkeiden tapaan, eikä niitä myöskään valvota kuten lääkevalmisteita. Luontaistuotteiden yhteisvaikutuksista toisiinsa tai varsinaisiin lääkkeisiin on vain vähän tutkittua tietoa. Siksi yhteiskäytössä tulee noudattaa varovaisuutta. Yleisesti voidaan sanoa, ettei luontaistuotteita suositella käytettäväksi yhdessä sydänlääkkeiden kanssa.

Kysyjällä on käytössä veren hyytymistä hidastava lääkitys, Eliquis® (apiksabaani), jota tarvitaan vastikään todetun laskimotukoksen vuoksi. Lääkettä käytetään yleisesti myös eteisvärinään liittyvän aivoverenkiertohäiriön ehkäisyyn suuressa tukosvaarassa olevilla potilailla. Kysyjän kertomista valmisteista ainakin salviaa sisältävän tuotteen (Menoforce®) on kerrottu vaikuttavan toiseen veren hyytymiseen vaikuttavaan lääkkeeseen, Marevaniin®. Valitettavasti vaikutuksesta Eliquis-valmisteeseen ei ole mitään tietoa. Sama pätee maaohdakkeeseen (Liverin®) ja rannikkomännyn kuoriuutteeseen (Pycnogenol®). Näin ollen viisainta olisi välttää näiden tuotteiden käyttöä. 

Eteisvärinä on rytmihäiriö, jolla on taipumus toistua. Ensimmäisen rytmihäiriökohtauksen jälkeen ei yleensä vielä aloiteta säännöllistä rytmihäiriölääkitystä. Jos kohtaus kuitenkin toistuu, kannattaa harkita rytmihäiriön estolääkitystä. Estolääkitys otetaan päivittäin, jotta rytmihäiriö ei alkaisi. Beetasalpaaja (esim. bisoprololi) on turvallinen valmiste ja annos valitaan yksilöllisesti. Muutamia muitakin estolääkkeitä löytyy, jos beetasalpaaja ei sovellu.

22.3.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Spironolactone-lääkitys

Olen 77-vuotias normaalipainoinen mies. Aikoinaan, kun eteisvärinä diagnosoitiin vuonna 2009, lääkitys oli cardace 5 mg 2 x päivässä, marevan, bisoprolol 5 mg, sekä vastatin. Viimeisimmässä kontrollissa 2017 kardiologi määräsi diureettia spironolactone 25 mg puolitablettia aamuisin. Kysynkin, kun pakkausselosteessa mainitaan, että tätä ei suositella ACE,- ART estäjien kanssa, miksi kardiologi määräsi sitä?
Olen tietenkin ottanut sitä kun lääkäri määrää. Mitä haittavaikutusta sillä mahdollisesti on, vai onko?
Lisäksi tiedustelen, kun tunsin, että beetasalpaaja ei käy minulle ja lääkäri totesi, että se jätetään tauolle. Salpaajja laski sykkeen keskimäärin 45-50. Se on paulauttanut leposykkeen 57-60 tasolle keskimäärin.
Huom! Muuta diureettia ei ole lääkityksessä kuin tuo edellä mainittu.

19.2.2018
Uhvatta 40

Spironolactone-lääke kuuluu ns. aldosteroniantagonistien ryhmään. Lääke on eräänlainen diureetti eli nestettä poistava lääke. Sitä käytetään sydämen vajaatoiminnan hoidoksi.

Lääke on myös erittäin tehokas verenpaineen hoidoksi, erityisesti jos veren kaliumarvo on alakanttinen.

Vaikka lääkekirjassa neuvotaan noudattaman varovaisuutta kun käytössä on ACE-estäjä tai ATR-salpaaja (kysyjällä on käytössään ACE-estäjäryhmään kuuluva Cardace), kardiologit yhdistävät nämä lääkkeet lähes poikkeuksetta. Silloin tehostuu niin vajaatoiminnan kuin verenpaineenkin hoito.

Haittavaikutuksena voi sekä munuaistoimintakoe kreatiniini että veren kaliumpitoisuus nousta. Siksi nämä laboratoriotutkimukset on hyvä kontrolloida hoidon alussa ja myöhemmin säännöllisesti. Yksi tunnettu haittavaikutus on ylipainoisilla miehillä esiintyvä rintarauhasten turvotus ja aristus. Kysyjä kertoo olevansa normaalipainoinen, joten mainittu haitta ei liene ongelma.

Beetasalpaajan tehtävä on hidastaa sykettä. Nyt kun lääke on lopetettu, syke on noussut asianmukaisesti, eli lääkevaikutuksen loppuminen on ollut helppo havaita.

2.3.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Nivelrikkolääke ja sydänlääkkeet

Hei minulle on useampi henkilö suositellut nilkan kulumakipuun Glukosoman pillereitä, mutta kun luontaistuotteet vierastuttaa ja kuntoutuslääkäri myös niiden käytön asetti varovasti kyseenalaiseksi, voisinkohan kuitenkin kokeilla? Minulla on Ismox, Losatrix, Atorvastatin, Primaspan vakituisia lääkkeitä ja tarvittaessa Ventoline. Pallolaajennus tehty ja munuaisarvo hieman koholla.

16.2.2018
Anneli

Kyseessä on ilmeisesti glukosamiinia sisältävä tuote. Tuotteen kerrotaan lievittävän nivelrikkoa. Ongelma saattaa muodostua yhteiskäytöstä sydänlääkkeiden kanssa. Valmisteesta on nimittäin saatavilla vain niukalti tietoa yhteisvaikutuksista muihin lääkkeisiin.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset syntyvät kahdella tavalla. Lääkkeet voivat heikentää tai voimistaa toistensa vaikutuksia. Koska sydänsairauden kannalta lääkkeiden säännöllinen ja tasainen vaikutus on tärkeätä, en voi turvallisuussyistä suositella mainittua valmistetta, erityisesti kun kysyjän munuaistoimintakoearvokin on koholla.

2.3.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Liikunta ja verenpaine aortan laajentumaa sairastavalla potilaalla

Hei, CT-kuvauksessa elokuussa erikoissairaanhoidossa todettiin, että aortta on laajentunut tyvestä. Minulla ei ole ollut erikoissairaanhoidon käyntiä sen jälkeen, olen ainoastaan saanut alla olevan epikriisin, jossa sydänlääkäri haluaa verenpainetasoksi 130/70 tai alle. Alapaineeni on jatkuvasti yli 80, eikä terveyskeskuslääkäri ole saanut sitä putoamaan suurentamalla lääkeannoksia. Lääkkeinä on nyt Zanidip 20 mg, Enalapril 20 mg x 2, Metohexal 23.75 ja Spironolactone 25 mg.

Pitäisikö minun mennä yksityispuolelle, jotta tuo verenpaine saataisiin tavoitteeseen, vai onko kotimittauksissa120/82 riittavän hyvä verenpaine tilanteessani? En ole edes saanut aikaa terveyskeskukseen, vaan kaikki on hoidettu puhelimitse. Mikä on hoitona, kun laajentuma todennäköisesti kasvaa edelleen? Pitäisikö minun jollain lailla rajoittaa liikuntaani? Harrastan kuntoilua 130-150 sykkeellä noin kolme kertaan viikossa ja kerran lihaskuntoa kuntosalilla.
Lisäksi tietenkin omakotitaloni kunnossapitotyöt, eli ruohonleikkaus ja lumityöt.

Tässä kopio epikriisistä: "57-vuotias mies, jolla HTA, astma ja hypotyreoosi. Nousevan aortan dilataatio. Sinusvalsalva ad 51 mm. Echossa aorttaläppä kolmekuspinen ja siinä ei vuotoa. Aortan läpimitta kasvanut 5 mm 5/2014 tehtyyn edelliseen aortan CT- kuvaukseen nähden. Sydänoireita potilaalla ei ole. Mitraaliläpässä hyvin lievä vuoto ja tämän suhteen tulossa 3 vuoden kuluttua kardiologin konsultaatio.  
Suunnitelma:Aorttaläppä on kolmekuspinen, ei vuoda, joten nousevan aortan seuranta ohjelmoidaan kirurgian puolelle. Laitan sinne konsultaation. Mitraaliläpässä prolapsi ja lievä vuoto, kontrolloidaan tämä 3 vuoden kuluttua kardiologian poliklinikalla. Nousevan aortan dilataation vuoksi on tärkeää, että potilaan verenpaineet ovat hyvin hoidettuna. Kotona verenpaineen pitäisi olla luokkaa 130/70 tai tämän alle. Mikäli tavoitteesta jäädään, voi pyytää vielä terveyskeskuslääkäriä tehostamaan verenpainelääkitystä. 

 

3.2.2018
Epätietoinen

Verenpaineen hyvä hoito on suotavaa, koska verenpaineen hallinta vähentää aortan seinämään kohdistuvaa painetta. Pääsääntöisesti tavoitteena on, että verenpaine olisi alle 130/80 mmHg, mutta yksilöllisesti asetetut tavoitteet voivat olla tätäkin matalampia. Mitä alhaisemmaksi verenpaine saadaan, sitä parempi. Lääkityksellä tavoitteisiin on mahdollista päästä. Kysyjän lääkityksessä kiinnittää huomiota suhteellisen pienet Metohexal- ja Spironolactone-lääkkeiden annokset. Näissä valmisteissa olisi vielä nostamisen varaa. Sen sijaan Zanidip- ja Enalapril-annokset ovat jo suurimmat mahdolliset.

Verenpaineen hoidossa kannattaa muistaa myös suolan käytön rajoittaminen, sillä liiallinen suola ravinnossa on tärkeä verenpainetta nostava asia. Sydänmerkki-tuotteissa suolan määrä on alhaisempi verrattuna vaihtoehtoihin.

Rinta-aortan laajentuman yhteydessä kohtuullinen liikunta, johon ei liity kilpailua, on sallittua. Tällöin liikunta saa sopivasti hengästyttää, mutta ei tunnu rasittavalta. Hyviä liikuntamuotoja ovat lajit, jotka eivät sisällä repiviä liikkeitä tai voimakkaita ponnistuksia, sillä niihin liittyy tarpeettomasti verenpainetta nostava staattinen kuormitus. Sellaisia lajeja ovat mm. painonnosto ja useat kontaktilajit. Samoin lajeja, joissa on riski iskusta rintakehälle, tulee välttää. Mainiosti sopivia lajeja ovat mm. kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti ja myös maltillinen kuntosaliharjoittelu. Arjen kotitöissä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi halkojen hakkuu ja lumien luominen on kielletty. Säännöllinen kohtuullinen liikunta laskee lepoverenpainetta, leposykettä ja auttaa painonhallinnassa – kaikki edellä mainitut terveysvaikutukset ovat tärkeitä rinta-aortan sairauksissa. Tutkimusten perusteella on todettu kohtuullisen liikunnan nostavan valtimoiden painetta hyvin maltillisesti ja repeämä syntyykin vain harvoin kohtuullisen liikunnan aikana. Tarkkoja sykelukemaohjeita ei voida antaa. Kohtuullisuus on hyvä pitää mielessä.

12.2.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Annukka Alapappila
Annukka Alapappila
Liikunta-asiantuntija

Kohonneet maksa-arvot

Taustalla sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti. Ikää vajaa 50, mies. Statiinit käytössä Primaspanin ja beetasalpaajan lisäksi. Alkoholin käyttö hyvin kohtuullista. Statiinien syömisen aloituksen jälkeen maksa-arvot ovat nousseet, olleet jo yli vuoden koholla. P alat noin kaksinkertainen, 60-90,  ja P gt kolmin-nelinkertainen, 220-150. Onko syytä olla huolissaan, pitääkö statiinit jättää pois? Annos on jo aikalailla minimissä. 
Toinen kysymys: joudun loukkaantumisen aiheuttamien särkyjen takia syömään Panadol Fortea 1 g puolikkaan melkein joka ilta jotta saa nukuttua. Aloitin särkylääkkeen käytön viimeisimmän maksa-arvojen mittauksen jälkeen. Onko tämä haitallista maksa-arvojen kannalta?

23.1.2018
Pitääkö olla huolissaan

P-GT (glutamyylitransferaasi) on mittaus, jota käytetään maksa- ja sappiteiden sairauksien diagnostiikassa. Tutkimus on erityisen hyvä kertomaan sappiteiden ongelmasta. P-GT voi nousta säännöllisen runsaan alkoholin käytön seurauksena. Kuitenkin toinen tutkimus, S-CDT -koe on selvästi sopivampi testi alkoholin suurkulutuksen osoittamiselle.

P-GT voi nousta myös eräiden lääkeaineiden vaikutuksesta. Lääkeaineiden maksahaittojen tutkimisessa parempi koe on kysymyksessä mainittu P-ALAT (alaniiniaminotransferaasi).

Kysyjällä on koholla sekä P-GT että P-ALAT. Jälkimmäinen on vain vähän koholla, eikä ole este jatkaa statiinilääkitystä. P-GT arvo on selvemmin noussut, ja tämän taustaa pitäisi tutkia tarkemmin, sillä syynä ei välttämättä ole statiini. P-GT voi nousta esimerkiksi sappiperäisissä sairauksissa, kasvaimissa, tai ylipainon vuoksi. Maksan toimintatutkimuksia kannattaisi ottaa laajemmin, sekä suorittaa maksan kuvantaminen esimerkiksi ultraäänitutkimuksella.

Panadol® (parasetamoli) voi olla haitallista maksalle. Mainittu annos (500 mg iltaisin) on kuitenkin niin pieni, että tuskin aiheuttaa ongelmia. 

2.2.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Pitääkö minun jatkaa kahta veren hyytymistä estävää lääkettä?

Olen 65-vuotias nainen. Minulle on tehty noin 25 vuotta sitten kuuden suonen ohitus ja sen jälkeen vuosien mittaan vielä  noin 2-3 pallolaajennusta, joissa ainakin yhdellä kertaa asennettiin myös stentti, voi olla, että useammallakin.

Jossakin vaiheessa leikkauksen, tai ehkä vasta laajennusten jälkeen, minulle määrättiin jo käytössä olevien muiden lääkkeiden (verenpaine-, kolesteroli-) lisäksi Plavix sekä Disperin 100 mg. Sen jälkeen en muista, että koskaan olisi ollut puhetta siitä, minkälainen on ajankohtainen lääkkeitten tarpeeni. Vaikka olen aina vienyt myös lääkelistani "tarkistettavaksi". Nyt kuitenkin ollessani tuon pitkään jatkuneen nenäverenvuodon vuoksi sairalaan päivystyksessä, kysyi lääkäri yllättäen, että käytänkö verenohennuslääkettä. Hämmästys oli siellä suuri, kun kerroin käyttäväni sekä Plavixia, että Disperiniä (100 mg) ja että sitä oli jatkunut jo ainakin lähes parikymmentä vuotta. Ei lääkäri, eivätkä hoitajat olleet kuulleet ennen moisesta. Minä taas puolestani en voinut kuin todeta, että asiasta ei koskaan ollut ollut puhetta, vaan ja siksikin luulin kaiken olevan kohdallaan. En myöskään ole osannut kyseenalaistaa  mitenkään sitä, että vastaanotoille kehotuksesta tuomaani lääkelistaa ei tarkistettaisi. Ja onhan nuo tiedot myös Kanta.fi:ssä muuten, paitsi Disperinin osalta. Tästäkö tämä kenties johtuu? Listaani ei ehkä ole koskettukaan, vaan käytetty vain Kanta.fin tietoja... 

Nyt toivonkin saavani vastausta tätä kautta: Onko minulla liikaa verenohennuslääkkeitä ja jos, niin Disperin, vaiko Plavix. Siellä päivystyksessä sain ohjeen, että ottaisin yhteyttä omaan kardiologiini, jota minulla ei ole, koska olen aina käynyt "kunnallisissa". Siellä taas näyttää kaikki mennen sikin sokin, enkä löydä mistään mitään ohjetta siitä, miten saisin asian selville. Kaikki on muuttunut ja muuttanut. Ja meno yksityiselle on kallista.

22.1.2018
Nenäverenvuoto

Kiitos oikein hyvästä kysymyksestä!

Disperin® (asetyylisalisyylihappo) ja Plavix® (klopidogreeli) vaikuttavat veren hyytymiseen estämällä verihiutaleiden eli trombosyyttien toimintaa. Lääkkeiden tehtävä on estää verihyytymän syntyminen valtimosuonissa, kuten pienissä sepelvaltimoissa. Sepelvaltimotautipotilaalla lääkkeillä ehkäistään sydäninfarktin syntymistä. Kysyjän kahden lääkkeen yhdistelmä on aloitettu todennäköisesti pallolaajennushoidon jälkeen, sillä tuolloin hyytymän syntymisen vaara hoidettuun kohtaan on erityisen suuri. Tällainen yhdistelmälääkitys ei siis sinällään ole poikkeuksellista, vaan määräaikaisena (yleensä enimmillään yksi vuosi) pallolaajennuksen jälkeen välttämätön. Pienellä joukolla, joilla tukosvaara on erityisen suuri, yhdistelmähoitoa voidaan jatkaa pidempäänkin. Kuitenkin, kun veren hyytymistä estetään tehokkaasti, on verenvuotovaara ilmeinen ja lääkitystä tulisi siksi arvioida kriittisesti aina vastaanottokäyntien yhteydessä.

Tavallisesti sepelvaltimotautipotilas tarvitsee pitkäaikaiseen käyttöön vain yhden trombosyyttiestäjän. Yleensä se on asetyylisalisyylihappo, mutta jos lääke aiheuttaa ongelmia kuten vatsahaittoja, voidaan vaihtoehtona käyttää klopidogreeliä.

Kirjoituksesta tulee valitettavan hyvin esiin terveydenhuoltojärjestelmämme tiedonkulkuun liittyvät ongelmat. Vaikka kysyjä on kuljettanut lääkelistaa tunnollisesti mukanaan, sairaskertomukseen ei ehkä ole ajatuksella kirjattu ajankohtaista lääkitystä. Kanta-järjestelmä on ollut erinomainen apu tiedonkulkuun, mutta sekään ei ole aukoton. Potilastiedon arkistoon on tallennettu kertomuksia viimeisen reilun kymmenen vuoden ajalta, mutta esimerkiksi yksityisten toimijoiden osalta vasta muutaman viime vuoden ajan. Vanhat, vuosituhannen alkupuolella ja ennen sitä tapahtuneet käynnit eivät näy järjestelmässä. Jos käyntejä ja yhteydenottoja eri terveydenhuollon yksiköihin on kertynyt jo paljon, Kanta-arkiston käyttö vastaanoton yhteydessä vie paljon aikaa, koska tietojen hakeminen on hivenen kömpelöä, varsinkin jos etsityn käynnin päivämäärä tai edes vuosi ei ole tiedossa.

Kun käytetään tavallisesta poikkeavaa lääkeyhdistelmää tai -annostusta, sairaskertomuksessa tulisi olla selvästi perusteltu, miksi ratkaisuun on päädytty. Näin seuraavien lääkäreiden on helpompi toimia ja virheiden määrä vähenee. Jos poikkeavaa hoitoa ei ole perusteltu, hoito tulee kyseenalaistaa.

Sepelvaltimon toimenpiteen tehnyt kardiologi kirjaa aina suunnitelman veren hyytymiseen vaikuttavan lääkityksen jatkamisesta. Yleensä ohjeet ovat selkeät. Nyt kannattaa siis pyytää vanhat sairaskertomustiedot sairaalasta, jossa viimeisin varjoainekuvaus ja pallolaajennustoimenpide on tehty. Kaikki vanhat tiedot eivät näy Kannassa, joten kertomustiedot joutuu pyytämään paperisina. Sitten tietojen kanssa oman terveyskeskuslääkärin vastaanotolle. Jos suunnitelma jää edelleen epäselväksi, terveyskeskuslääkäri voi tarvittaessa kysyä asiaa (konsultaatio) lähimmästä kardiologisesta yksiköstä. 

24.1.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Luontaistuote ja sydänlääkkeet

Minulla on DCM ja kysyisin Chello-luontaistuotteen käytöstä, saako vai ei käyttää? Käytin tätä vaihdevuosioireisiin hyvällä menestyksellä. Kardiologini sanoi, ettei ota kantaa, omalla vastuulla voi käyttää. Jätin pois ja yövalvomiset hikoiluineen aiheutti tykytyksiä ja voimattomuutta ja väsymystä. Nukuin noin tunnin pätkiä, välillä valvomista ja yletöntä hikoilua. Nyt olen käyttänyt pari viikkoa niin unet parantuneet, viime yönäkin 4-5 tuntia nukuin putkeen. Tykytykset oleellisesti vähentyneet. Kumpi ompi pahempi, käyttö vai ei? Onko sen käytöllä niin "vaaralliset" vaikutukset että tilanteeni oleellisesti huononee? Käytössä lääkkeet metohexal ja losatrix.

15.1.2018
Kysyvä

Luontaistuotteiden käyttö ei ole aivan ongelmatonta. Ne eivät sisällä varsinaisia lääkeaineita, mutta useimmissa on kemiallisia aineita, joilla voi yhteisvaikutuksia sydänlääkkeiden kanssa. Yhteisvaikutus tarkoittaa sitä, että valmiste heikentää tai voimistaa varsinaisen lääkkeen vaikutuksia. Luontaistuotteiden sisältö ei ole samalla tavalla säädeltyä kuin varsinaisten lääkkeiden, eikä monista yhteisvaikutuksia siten ole tutkimustietoa.

Chello®-valmistetta markkinoidaan vaihdevuosioireiden hoitoon. Sitä kerrotaan olevan kahdenlaista. Toinen sisältää puna-apilaa ja soijan kasviestrogeeneja, toinen yrttejä kiinankarhuputkesta, siankärsämöstä ja voikukasta. Lisäksi molemmat sisältävät B6-vitamiinia ja salviaa. Tiedetään, että kiinankarhunputki ja kiinalainen salvia vaikuttavat veren hyytymistä hidastavaan Marevan®-lääkkeeseen, ja käyttäjän verenvuotovaara on suurentunut. Kysyjällä ei ole Marevan-lääkitystä, joten tämä yhteisvaikutus ei ole ongelma. Valitettavasti ei ole tietoa, voivatko nämä rohdot vaikuttaa kysyjän sydänlihassairauden vuoksi käyttämiin Losatrix®- ja metohexal-lääkityksiin.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, ettei luontaistuotteita suositella yhdessä sydänlääkkeiden kanssa. Jos vaihdevuosioireet ovat hankalia, kannattaa kysyä gynekologilta oikean hormonikorvaushoidon mahdollisuutta. 

18.1.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Antikoagulantti "ei-läppäperäisessä" eteisvärinässä

 Voinko saada vaihdettua Marevan-lääkityksen Eliguis-lääkkeeseen, kun minulla on lievä aorttaläpän ahtauma? Terveyskeskuslääkäri epäröi, eikä ole halunnut vaihtaa.

12.1.2018
Mies 64 v.

Eteisvärinään liittyvää pelättyä haittatapahtumaa, aivoverenkiertohäiriötä, ehkäistään antikoagulantilla. Lääkevaihtoehtoja on tällä hetkellä viisi. Tunnetuin, ja vanhin, on varfariini (Marevan®). Viime vuosina on vanhan lääkkeen vaihtoehdoiksi tullut ns. suoria antikoagulantteja, joita on neljä eri valmistetta (Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa® ja Xarelto®). Näiden lääkkeiden käyttö on yleistynyt kovaa vauhtia, ja niitä käytetään nyt Marevania useammin.

Kun uusia lääkkeitä tutkittiin, tutkimuksiin otettiin mukaan potilaita, joilla ei ollut tekoläppää. Englannin kielessä tutkittavista käytettiin termiä ”non-valvular” vastakohtana termille ”valvular”. Suomen kieleen nimet kääntyivät kömpelösti ”ei-läppäperäinen” ja ”läppäperäinen” eteisvärinä. Alkuperäisten tutkimusten ohjeistamana nykyisissä lääkeohjeissa sanotaan, että uusia lääkkeitä ei saa käyttää läppäperäisessä eteisvärinässä. Mikä sitten on läppäperäinen? Tällä tarkoitetaan potilaita, joilla on mekaaninen tekoläppä tai vaikea mitraaliläpän ahtauma. Nämä potilaat joutuvat edelleen jatkamaan Marevanilla. Muut tapaukset ovat ei-läppäperäisiä. Sellaisia ovat siis esimerkiksi potilaat, joilla on aorttaläpän ahtauma tai mitraaliläpän vuoto.

Kysyjällä on lievä aorttaläpän ahtauma. Tämä ei ole este käyttää suoraa antikoagulanttia, eli Marevan-lääkkeen saa vaihtaa toiseen vaihtoehtoon. Vaihtoa pohtiessaan lääkärin tulee kuitenkin vielä arvioida potilaan munuaisten toiminta ja mahdolliset yhteisvaikutukset muihin lääkkeisiin

18.1.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Tulehduskipulääkkeet sydänpotilaalla

Voiko käyttää tulehduskipulääkkeitä, jos käyttää kleksania pistoksena 20 mgx2/pv? Lisäksi plavix ja primaspan.

6.1.2018
I :(rrkku

Monet tulehduskipulääkkeet, kuten esimerkiksi ibuprofeiini (Burana®, Ibusal®) tai ketoprofeeni (Ketorin®, Orudis®) vaikuttavat veren hyytymiseen. Jos käytössä on samanaikaisesti muita varsinaisia veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä, on yhteisvaikutusten vaara ilmeinen. Kysyjällä on käytössä kaksi veren hyytymissolujen, verihiutaleiden, toimintaa estävää valmistetta (Plavix® ja Primaspan®). Lisäksi käytössä on antikoagulantti (Klexane®), joka myös ehkäisee veren hyytymistä. Jos tähän yhdistelmään lisätään vielä tulehduskipulääke, on verenvuodon vaara ilmeinen, eikä tulehduskipulääkkeitä saisi käyttää.

Kipulääkkeenä voi käyttää turvallisesti parasetamolia (Paratabs®, Panadol®). Apteekin henkilökunta osaa neuvoa lääkkeen valinnassa, kunhan vain asiakas muistaa kertoa ammattilaiselle kaikista käyttämistään lääkkeistä. Siksi onkin hyödyllistä pitää lääkelistaa mukana aina apteekissa asioidessaan.

18.1.2018

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri