Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / ​Kasviravintolisillä haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa

​Kasviravintolisillä haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa

Kasviravintolisät ovat enimmäkseen turvallisia terveille, mutta yhtäaikainen käyttö lääkkeiden kanssa voi olla haitallista.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 15.2.2019
Päivitetty 25.3.2020

Mitä useampaa lääkettä ja ravintolisää käyttää, sitä suurempia ovat mahdolliset ongelmat. Kasviravintolisät eivät ole suositeltavia lapsille tai raskaana oleville.

Ruokaviraston tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin tarkemmin yhdeksää eri kasvilajia, joita Suomessa käytetään yleisesti ja joilla on tiedossa olevia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Yleisimmin käytettyjä kasveja ravintolisissä olivat auringonhattu eli punahattu, inkivääri ja punariisi.

Kasviravintolisät sisältävät yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa niihin entsyymeihin, jotka ovat olennaisia muun muassa joidenkin verenpainelääkkeiden, rytmihäiriölääkkeiden sekä antikoagulanttina käytetyn varfariinin aineenvaihdunnassa. Vaaraa lisää erityisesti, jos käyttäjällä on useampia sairauksia sekä niihin tarvittavia lääkkeitä ja jos samanaikaisesti käytetään useita kasviravintolisiä. Maksavaurioiltakaan ei oltu kyselyn mukaan vältytty. Myöskään tutkimustietoa kaikkien kasviravintolisien yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa ei ole riittävästi, jotta ne voitaisiin todeta turvallisiksi.

Ravintolisien käyttäjien olisi ensisijaisen tärkeää keskustella käyttämistään lisistä lääkärin, proviisorin tai farmaseutin kanssa.

Kasviravintolisien riskiprofiili -selvitys perustuu EU-rahoitteisessa PlantLibra-projektissa kerätyn kyselyaineiston Suomea koskevaan osuuteen, kirjallisuudesta saatuun tietoon kasviravintolisien koostumuksesta ja niiden sisältämien yhdisteiden myrkyllisyydestä sekä ominaisiin aineisiin mahdollisesti liittyvistä farmakokineettisistä yhteisvaikutuksista lääkeaineiden kanssa. Lisien hyötyjä ei tutkimuksessa selvitetty.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi