Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Jalkojen turvotus

Jalkojen turvotus

Jalkojen hyvänlaatuinen ja lievä turvottelu on varsin tavallista, ja taustalla olevat syyt vaarattomia. Seuraavassa kerrotaan yleisimmistä sairauksista johtuvista syistä molempien tai vain toisen jalan turvotukseen.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.6.2023

Useimmilla esiintyy nilkkojen alueen lievää turvotusta, minkä voi helposti havaita nilkkasukkien jättämistä painaumista. Yleensä turvotusta esiintyy lämpimällä säällä ja iltaan painottuen, kun ihminen on ollut koko päivän pystyasennossa.

Jalat voivat olla kroonisesti turvoksissa, esimerkiksi merkittävän ylipainon takia. Turvotus voi myös ilmaantua yllättäen jonkin yleissairauden tai paikallisen syyn aiheuttamana.

Molemmat jalat ovat turvoksissa

Tavallisin syy molempien jalkojen turvotukseen on laskimoiden vajaatoiminta eli suonikohjutauti. Jaloissa ilmenee turvotuksen lisäksi särkyä ja väsymistä. Seisoessa voi näkyä pinnallisia laskimolaajentumia, ja iholla värimuutoksia, kuten hyperpigmentaatiota (tummia alueita).

Molempien jalkojen turvotuksen syynä voi olla sydämen vajaatoiminta. Se ei ole itsenäinen sairaus, vaan seuraus jotain sydänsairaudesta. Niinpä oireita on yleensä laajalti muitakin, kuten hengenahdistusta, voimattomuutta, uupumista rasituksessa tai rytmihäiriöitä. Sydämen vajaatoiminnan aiheuttama jalkaturvotus on yleensä runsasta. Säären etuosaa sormella painettaessa ihoon jää pitkäksi aikaa suoranainen kuoppa (ns. kuoppaturvotus eli pitting-tyyppinen). Sydämen vajaatoiminnan mahdollisuuden voi helposti sulkea pois verikokeella. Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla turvotusten nopea lisääntyminen, ja samanaikaisesti mitattavissa oleva painon nousu useita kiloja viikon aikana on merkki vajaatoiminnan pahenemisvaiheesta.

Eräs usein käytetty verenpainelääke, amlodipiini, voi aiheuttaa tyypillisenä lääkehaittavaikutuksena nilkkojen turvotusta. Tämä ei ole vaarallista, mutta voi olla epämiellyttävää. Asia korjaantuu vaihtamalla lääke toiseen.

Vain toinen jalka on turvoksissa

Syvä laskimotukos

Äkillisesti vain toiseen pohkeeseen ilmaantuva turvotus ja kipu voi olla merkki syvästä laskimotukoksesta. Tulppa voi syntyä ilman altistavaa tekijää (ns. idiopaattinen tukos), mutta yleensä taustalla on useampia altisteita samanaikaisesti.

Erityisen suuri riski liittyy pitkään vuodelepoon, tyypillisesti ortopediseen leikkaukseen kuten tekonivelleikkaukseen.

Myös pitkään paikallaan istuminen, kuten tuntien kestoinen lentomatka tai autossa matkustaminen altistavat jalan laskimotulpalle. Riski on suurentunut erityisesti, jos sinulla on muitakin tulpalle altistavia tekijöitä, kuten

  • Käytät yhdistelmäehkäisypillereitä tai estrogeenia sisältävää hormonikorvaushoitoa
  • Olet raskaana tai vasta synnyttänyt
  • Olet sairastanut laskimotukoksen aiemminkin
  • Sairastat syöpää
  • Sairastat sydämen vajaatoimintaa (eikä käytössäsi ole antikoagulanttia)

Jos epäilet syvää laskimotukosta, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Asia voidaan selvittää helposti yhdellä verikokeella ja/tai ultraäänitutkimuksella.

Syvä laskimotukos voi lähteä liikkeelle verivirtaan, jolloin se saattaa kulkeutua keuhkoihin aiheuttaen keuhkoveritulpan eli keuhkoembolian. Sen tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus ja sydämen tykytys.

Miten ehkäisen jalan laskimotukosta

  • Vältä kiristäviä vaatteita.
  • Suosi turvotusta vähentäviä tukisukkia.
  • Supistele ahkerasti pohjelihaksia, tee esim. nilkkojen ojentelua ja pyörittelyä.
  • Juo riittävästi.
  • Jaloittele mahdollisimman usein matkan aikana.

Muita syitä vain toisen jalan turvotukseen

Jalka voi turvota ruusun (lat. erysipelas) vuoksi. Kyseessä on bakteeritulehdus. Oireena on jalan turvotus, kuumotus ja kipu. Yleensä nousee myös korkea kuume. Sairaus hoidetaan tehokkaalla antibiootilla, jota annetaan yleensä alkuvaiheessa suonensisäisesti.

Kesällä yksi syy paikalliseen jalan turvotukseen voi olla käärmeen purema. Yleensä tapahtuma ei jää huomaamatta, mutta puremajälkeä voi joutua ihosta jopa etsimään. Jos epäilet käärmeen puremaa, hakeutu päivystykseen.

Jalkoihin tulee lämpötilaero

Jos toinen jalka muuttuu äkillisesti toista viileämmäksi, tai jopa kylmäksi, saattaa tämä olla merkki valtimoverenkierron ongelmasta. Kyse voi olla valtimon tukoksesta. Yleensä jalka myös kipeytyy. Jalan verenkierto on vaarassa, ja asiaa pitää tutkia kiireesti päivystyksessä. Valtimotukos voi syntyä perifeeristä valtimotautia sairastavalle henkilölle. Myös sydämen eteisvärinä voi lähettää tulpan verivirran mukana, ja tulppa voi päätyä jalkaan asti.

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi