Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Sydämen rytmihäiriöt

Sydämen rytmihäiriöt

Useimmat ovat elämänsä aikana kokeneet oireita, joita voi kutsua sydämen rytmin häiriöiksi.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.8.2023
Kuva: Johannes Romppanen

Rytmihäiriö on yleisnimitys kaikille sydämen tahdin poikkeavuuksille. On tavallista, että jännittävässä tai stressaavassa tilanteessa voi tuntea sydämen lyönnit voimakkaampina, ja sydämen rytmi tuntuu kiihtyneeltä. Tällaista normaalia sydämen sykkeen nopeutumista ei kutsuta rytmihäiriöksi.

Lue lisää sydämen rytmistä täältä.

Rytmihäiriössä sydämen rytmi voi tuntua tavallista nopeammalta, hitaammalta tai epätasaiselta. Tyypillisiä oireita ovat sydämen muljahtelu tai äkillinen, odottamaton tykytys. Rytmihäiriö voi myös olla täysin oireeton, tai oireet eivät suoraan liity rytmin tuntemuksiin.

Rytmihäiriöitä on monenlaisia. Kardiologi pystyy usein päättelemään mahdollisen oireiden aiheuttajan potilaan kertomuksen eli oirekuvauksen, sekä tarkentavien kysymysten avulla. Diagnoosia ei kuitenkaan voi tehdä varmuudella muutoin kuin nauhoittamalla sydämen rytmiä rytmihäiriökohtauksen aikana.

Lue lisää rytmihäiriön tutkimisesta täältä.

Sydämen rytmihäiriö voi olla itsenäinen ominaisuus ilman näkyvää sydänsairautta. Silloin puhutaan ns. terveen sydämen rytmihäiriötaipumuksesta. Lisälyönnit ovat tavallisia terveen sydämen rytmihäiriöitä, ja niitä esiintyykin useimmilla ihmisillä.

Lue lisää lisälyönneistä täältä.

Toinen tavallinen rytmihäiriö on eteisvärinä. On arvioitu, että jopa joka neljäs kokee eteisvärinän elämänsä aikana. Eteisvärinässä sydämen rytmi on pitkiä aikoja epätasainen ja yleensä normaalia rytmiä nopeampi.

Lue lisää eteisvärinästä täältä.

Lue lisää eteislepatuksesta täältä.

Eteisvärinä ja eteislepatus ovat nimensä mukaisesti sydämen eteisistä lähtöisin olevia rytmihäiriöitä. Eteisperäisiä tai välittömästi eteisten ja kammioiden väliseltä alueelta lähteviä rytmihäiriöitä on muitakin. Niiden yhteisnimitys on supraventrikulaarinen takykardia (SVT). Supraventrikulaarinen tarkoittaa kammioiden yläpuolelta lähtevää ja takykardia sydämen tykytystä.

Lue lisää supraventrikulaarisesta takykardiasta täältä.

Ikääntyessä sydämen sähköinen toiminta saattaa hidastua. Silloin sydämen rytmi on paitsi levossa, myös rasituksessa liian hidas. Oireena on rytmihäiriötuntemusten sijaan voimattomuutta ja uupumista, jopa pyörtyminen. Hitaan sykkeen hoidoksi saatetaan tarvita tahdistinhoitoa.

Lue lisää hitaista rytmihäiriöistä täältä.

Lähes kaikki sydänsairaudet ja kohonnut verenpaine altistavat rytmihäiriöille. Esimerkiksi sydäninfarktin jälkeen henkilölle voi tulla pysyvä alttius kammioperäisille tykytyskohtauksille, joita kutsutaan kammiotakykardioiksi. Kammiovärinän taustalla on lähes poikkeuksetta sydänsairaus.

Lue lisää kammiotakykardioista täältä.

Lue lisää kammiovärinästä täältä.

Lue lisää kohonneesta verenpaineesta ja sen syistä täältä.

Rytmihäiriötaipumus voi olla myös periytyvä, kuten pitkä QT-oireyhtymä, Brugadan oireyhtymä ja katekoliamiiniherkkä polymorfinen kammiotakykardia. Periytyvät rytmihäiriöt ovat kaikkien rytmihäiriöiden joukossa kuitenkin hyvin harvinaisia.

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi