Hyppää sisältöön

Olen saanut Dolan kipulääkettä, luin lääkkeen haittavaikutuksista. Siellä kehoitettiin Dolanin käyttöön varovaisuutta, jos takykardiaa. Minulla on sinustakykardiaa ja SVT, herkistääkö Dolan takykardiaa? Voinko käyttää Dolania turvallisesti? Toisena lääkevaihtoehtona Panacod, onko vaaraa SVT:n suhteen?

05/07/2016

Lääke kipuihin

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 8.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

Dolanissa on kipulääke parasetamolin lisäksi lihaksia rentouttavaa orfenadriinia, jolla on lievä antikolinerginen vaikutus. Tämä tarkoittaa, että se estää parasympaattisen hermoston vaikutuksia. Koska parasympaattinen vaikutus hidastaa pulssia (ja vastavaikuttaja, sympaattinen hermosto kiihdyttää sitä), lääke saattaa hiukan nopeuttaa pulssia (ja aiheuttaa suun kuivumista, lieviä näköhäiriöitä ja virtsaamisvaikeuksia, jos niihin on taipumusta). Varsinaisia rytmihäiriöitä se tuskin laukaisee. Ei ole estettä kokeilla Dolania, ja jos sen vaikutuksesta kokee epämiellyttävää sydämentykytystä (joka kyllä menee ohi vaikutuksen loppumisen myötä), ja koettu haitta on suurempi kuin hyöty, on paras jatkossa välttää tätä lääkettä.

Panacod puolestaan sisältää parasetamolia ja opiaatteihin kuuluvaa kodeiinia, joka elimistössä muuttuu vaikuttavaksi aineeksi, morfiiniksi. Se on siis varsin vahva kipulääke, jota ei pidä käyttää, jos lievemmillä pärjää. Haittavaikutuksiin kuuluu väsymys, jopa tokkuraisuus, ja ummetus. Pienellä osalla ihmisistä kodeiini voi aiheuttaa vaikean riippuvuusongelman.

08/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset