Hyppää sisältöön

Olen eteisvärinäpotilas (nainen) vuodesta 2006. Lääkehoitona aluksi Marevan ja jo usean vuoden Eliquis 5 mg 1 tabletti aamuin illoin. Huomasin nyt lukiessani lääkkeen mukana olevaa käyttöohjetta, että, jos paino on alle 60 kg, annostus pitäisi olla 2,5 mg aamuin illoin. Painoni on 56-58kg. Onko lääkitykseni kohdallaan?

08/04/2021

Huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 30.4.2021

Eliquis-lääkkeen tavanomainen annos on 5 mg 1 tabletti 2 kertaa vuorokaudessa (eli noin 12 tunnin välein). Pienempää annosta käytetään, jos KAKSI seuraavista kolmesta kriteeristä täyttyy: paino on alle 60 kg, munuaistoimintakoe kreatiniini on yli 133 mikromol/l tai käyttäjä on yli 80-vuotias.

Pelkkä paino ei siis ole syy käyttää pienempää annosta. Mutta jos kyseessä on yli 80-vuotias, joka painaa alle 60 kg, niin siinä tapauksessa käytössä pitäisi olla pienempi tablettivahvuus, joka on 2,5 mg 1 tabletti 2 kertaa vuorokaudessa.

Veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden annostuksessa pitää olla tarkkana. Potilas ei saa koskaan muuttaa annosta itsenäisesti. Jos epäilee, että annostus saattaisi olla väärä, pitää ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin, joka miettii oikean annoksen ja antaa lääkemääräyksen sen mukaisesti. Vaikka Marevanin korvanneita suoria antikoagulantteja ei seuratakaan verikokein kuten Marevania, ainakin kerran vuodessa pitäisi käydä kontrollikäynnillä terveyskeskuksessa. Kontrollikäynnillä tarkistetaan, että lääkeannokset ovat edelleen oikeat, ei ole ilmaantunut mitään uusia lääkkeitä, joilla voisi olla yhteisvaikutuksia, hoito toteutuu yleensäkin hyvin, ja verikokeista ainakin hemoglobiini ja munuaisten toimintakoe ovat hyvällä tasolla.

 

30/04/2021

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset